Repository of the Academy's Library

Kis molekulatömegű polipeptidek hatása a polimer glutenin polimerizációs fok szerinti eloszlására és a sikérkomplex reológiai sajátságaira = The effect of low molecular weight polypeptides on the polymerization degree distribution of polymeric glutenin

Lásztity, Radomir and Baticz, Orsolya and Gaugecz, Janka Katalin and Oszvald, Mária and Tömösközi, Sándor (2008) Kis molekulatömegű polipeptidek hatása a polimer glutenin polimerizációs fok szerinti eloszlására és a sikérkomplex reológiai sajátságaira = The effect of low molecular weight polypeptides on the polymerization degree distribution of polymeric glutenin. Project Report. OTKA.

[img]
Preview
PDF
42703_ZJ1.pdf

Download (45Kb)

Abstract

A búza sikéralkotó fehérjéinek a bioszintézisét tanulmányoztuk a búzaszem fejlődése során a virágzástól számított 12. naptól kezdve a szemek teljes beéréséig. Öt magyarországi termestésű búzafajtát vontunk be a kísérletbe és három évjárat termésének a vizsgálatára került sor. A búza termesztése részben kísérleti gazdaságokban (Martonvásár, Monor) , részben üzemi buzatermelőknél (Mezőterm, Lórév). Fontosabb megállapításainkat a következőkben foglaljk össze. Bár az egy szemre számított teljes fehérjetartalom növekedését általában szigmoid jellegű görbe jellemzi, a termelési feltéelek hatására jelentő eltérések léphetnek fel. Az egyes fehérjék szintézisének sorrendje és a transzláció sebessége jelentősen változik. A metabolikusan aktív fehérjék szintézisét követően már a korai fejlődési szkszban megindul a sikéralkotó polpeptidek szintézise gliadinok, LMW, HMW peptidek sorrendben. A glutenin alegységek polimerizációja csak egy kritikus koncentráció elérés után indul meg. A sikér kialakulás megkezdődésének még további feltétele a glutenin meghatározott átlagos polimerizációs fokának az elérése. A sikéroldatok relatív viszkozitásának a követése alkalmasnak bizonyult a polimerizációs folyamat követésér. A vizsgálati adatok megerősíették a glutenin polimer linearis jellegét. | The biosynthesis of gluten forming polypeptides was studied starting from 12-th day after anthesis till full ripeness of wheat kernels. Five wheat cultivars, grown in Hungary were used in experiments and three years crops were studied. The wheat was grown partly in experimental stations (Martonvásár, Monor) and partly in commercial wheat producing farms (Mezőterm, Lórév). The most important statements of research are the following ones: Although the total protein content (calculated on single kernel) may be characterized by a sigmoid curve, the growing conditions may sinificantly change its form. The sequence and rate of translation of individual proteins is diffrent. After synthesis of metabolically active proteins, even in early phase of kernel development starts the synthesis of gluten forming peptides, in an order: gliadins, LMW- and HMW polypeptides. The polymerization of glutenin subunits starts only after the concntraton of subunits reches a critical concentration. The prerequisite of gluten formation is n addition a critical average polymerization level of polymeric glutenin. The follow of the relative viscosity of gluten solution was suitable for the control of growing average polymerization degree of glutenin. The experimetal data of viscosity measurements and their evaluation confirmed the linear character of molecules of polymeric glutenin.

Item Type: Monograph (Project Report)
Uncontrolled Keywords: Élelmiszertudomány
Subjects: T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TP Chemical technology / vegyipar, vegyészeti technológia
Depositing User: Mr. Andras Holl
Date Deposited: 08 May 2009 11:00
Last Modified: 30 Nov 2010 21:34
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/750

Actions (login required)

View Item View Item