REAL

A monokultúra és a vetésváltás hatásának vizsgálata a kukoricatermesztésben = Examining the effect of crop rotation and monoculture in maize production

Huzsvai, László and Nagy, Petra and Nagy, János (2007) A monokultúra és a vetésváltás hatásának vizsgálata a kukoricatermesztésben = Examining the effect of crop rotation and monoculture in maize production. Project Report. OTKA.

[img]
Preview
PDF
42749_ZJ1.pdf

Download (78kB)

Abstract

A vetésváltásban termesztett kukorica egyértelműen, szignifikánsan több termést ad. Öntözött körülmények között a nem trágyázott parcellákon a vetésváltás termésnövelő hatása 55%-os. Trágyázás nélkül az elmúlt négy év (2003-2006) átlagában az öntözés csökkentette a kukorica termését! Amennyiben az öntözést műtrágyázással kombináljuk a vetésváltás termésnövelő hatása mérséklődik, értéke 8-10% körül alakul. Kedvező víz- és tápanyag-ellátottság esetén némelyik évben teljesen el is tűnik a vetésváltás kedvező hatása. A vetésváltásban kevesebb a talaj könnyen oldható nitrát tartalma, mint a monokultúrában. A trágyázás egyértelműen növeli a talaj nitrát és nitrit tartalmát. Vetésváltásban a nem trágyázott parcellákon alacsony, 5-7 ppm, a 120 N kg/ha parcellákon közel háromszor ennyi, 17-21 ppm a nitrát és nitrit tartalom. Öntözött körülmények között a vetésváltás nem befolyásolja a talaj nitrát-nitrit tartalmát, mert az öntözés nitrogén kilúgzó hatása mindkét kezelésben erősen jelentkezik. Az elvégzett vizsgálatok alapján az öntözött ill. öntözés nélküli körülmények között a talaj humusztartalmát sem a vetésváltás, sem a trágyázás nem befolyásolta szignifikánsan. A vetésváltás termésnövelő hatása egyértelműen a forgatást alkalmazó talajművelés esetén nagyobb. Ebben az esetben megközelíti a 30%-ot. Forgatásnélküli talajművelés esetében ez a hatás 13%-ra mérséklődik. Ezt érdemes figyelembe venni napjaink modern talajművelési rendszereiben, ahol sok esetben a forgatás mellőzik. | The maize produced in a rotation cycle gives expressly and significantly more yield. Under irrigated conditions the yield-increasing impact of the rotation cycle is of 55% on non-fertilised parcels. Under non-fertilised conditions the yield of maize was decreased by irrigation in the average of the last four years. In case we combine irrigation with fertilisation, the yield-increasing impact of rotation cycle is moderating, its value is about 8-10%. Under favourable water- and nutritive supply conditions, the favourable impact of rotation cycle completely disappears in certain years. The soluble nitrate content of the soil is less in rotation cycle than that in monoculture. Fertilisation increases the nitrate and nitrite content of the soil expressly. The nitrate-nitrite content in rotation cycle on non-fertilised parcels is low, about 5-7 ppm, while on parcels fertilised with 120 N kg/ha it is almost three times as much, that is 17-21 ppm. Under irrigated conditions rotation cycle does not affect the nitrate-nitrite content of the soil. The N leaching impact of irrigation is strongly present in both treatments. The yield-increasing impact of the rotation cycle is clearly stronger when the soil is tilled-up. In this case it is almost 30%, while in case of conservation tillage the impact reduces to 13%. This is worth considering in nowadays modern cultivation systems, where tillage is neglected in many cases.

Item Type: Monograph (Project Report)
Uncontrolled Keywords: Növénytermesztés
Subjects: S Agriculture / mezőgazdaság > SB Plant culture / növénytermesztés
Depositing User: Mr. Andras Holl
Date Deposited: 08 May 2009 11:00
Last Modified: 30 Nov 2010 21:27
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/777

Actions (login required)

Edit Item Edit Item