REAL

A TÁRSAS DEIXIS SZOCIALIZÁCIÓS MINTÁI AZ ÓVODAI BÁBJÁTÉKBAN. Egy óvodapedagógus-képzésben zajló kísérlet tanulságai

Domonkosi, Ágnes and Ludányi, Zsófia (2018) A TÁRSAS DEIXIS SZOCIALIZÁCIÓS MINTÁI AZ ÓVODAI BÁBJÁTÉKBAN. Egy óvodapedagógus-képzésben zajló kísérlet tanulságai. In: III. Kárpát-medencei Oktatási Konferencia, 2018. június 22-23., Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad, Románia. (Submitted)

[img]
Preview
Text
Domonkosi_LudanyiTÁRSASDEIXISBÁBOZÁS.pdf

Download (366kB) | Preview

Abstract

Tanulmányunkban egy nagyobb kutatás egyik kiinduló lépéseként a társas deixisnek az óvodai bábjátékban betöltött lehetséges szerepeit térképeztük fel. Az élményfeldolgozó bábjátékban a beszélőre és a beszédpartnerre utaló, társas deiktikus elemek számos funkciója felismerhető. Az egyes funkciók használata a pedagógusképzésben is tudatosítható, mivel a társas deiktikus elemek működési mechanizmusainak ismerete a nyelvi szocializáció intézményes színterein, például az óvodapedagógiai munkában is hatékonynak bizonyulhat; meglátásunk szerint a társas deixis műveleteinek tudatos alkalmazása visszahat a bábjáték pedagógiai-pszichológiai és szocializációs szerepére is.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: P Language and Literature / nyelvészet és irodalom > PH Finno-Ugrian, Basque languages and literatures / finnugor és baszk nyelvek és irodalom > PH04 Hungarian language and literature / magyar nyelv és irodalom
Depositing User: Dr. Domonkosi Ágnes
Date Deposited: 29 Sep 2018 15:30
Last Modified: 29 Sep 2018 15:30
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/86009

Actions (login required)

Edit Item Edit Item