REAL

A politika lelke : A politikai realizmus elméleti és eszmetörténeti nézőpontból

Szűcs, Zoltán Gábor (2017) A politika lelke : A politikai realizmus elméleti és eszmetörténeti nézőpontból. MTA TK PTI, Budapest. ISBN 978-963-418-017-3 (Unpublished)

[img]
Preview
Text
politika_lelke_beliv_korr02.pdf - Draft Version

Download (1MB) | Preview

Abstract

Ez a könyv két dologra nem törekszik. Egyrészt nem fog szisztematikusan kifejteni egy tézist. Másrészt nem kínál radikálisan újszerű nézeteket. Ehelyett arról fog szólni, hogy milyen nehézségekkel kell szembenéznie annak, aki ma realista nézőpontból szemléli és próbálja megérteni a politika működését. Amiből az a sajnálatos következmény adódik, hogy óhatatlanul befelé fordulva, sok hivatkozással dolgozva, rengeteg idegen szót használva, köldöknéző módon fog a politikáról magáról bármit is elmondani. Az ezoterikus kifejezésmód természetesen nem öncél, hanem kellemetlen mellékkövetkezménye annak a ténynek, hogy ez a könyv nem elsősorban a politikáról szól, hanem azoknak a fogalmaknak, elméleti konstrukcióknak a teherbíróképességéről, amelyeket a realisták a politika nagy kérdéseinek azonosításához és megválaszolásukhoz használnak. A témaválasztást pedig az a meggyőződés motiválta, hogy bár a politikai tapasztalataink elméleti feldolgozásának feladatát sosem adhatjuk fel, a legfontosabb tudnivalókat a politikai realizmussal kapcsolatos hétköznapi meggyőződéseink és az ezekre épülő több mint kétezer éves intellektuális tradíció már úgyis tartalmazzák. Ami nem azt jelenti, hogy az elmélettel való foglalkozás haszontalan lenne a politika jelentette kihívások feldolgozásában, hanem, hogy ez a könyv elsősorban más, politikai realista könyvek és cikkek elolvasására és azok tanulságain való elmélkedésre kíván buzdítani, nem közvetlenül szembesít a politika gyakorlatának nagy kérdéseivel, s aki ennél többre vágyik, az esetleg csalódni fog.

Item Type: Book
Subjects: J Political Science / politológia > J0 General legislative and executive papers / állam- és jogelmélet általában
Depositing User: Könyvtára MTA TK
Date Deposited: 15 Nov 2018 13:15
Last Modified: 14 Nov 2023 00:15
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/87130

Actions (login required)

Edit Item Edit Item