REAL

A közép- és kelet-európai országok vallásgyakorlatának regionális vonatkozásai = Regional aspects of religious activity in Central and Eastern Europe

Balassa, Bernadett (2019) A közép- és kelet-európai országok vallásgyakorlatának regionális vonatkozásai = Regional aspects of religious activity in Central and Eastern Europe. Tér és Társadalom, 33 (2). pp. 108-129. ISSN 2062-9923 (online); 0237-7683 (print)

[img]
Preview
Text
3107.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution.

Download (1MB) | Preview

Abstract

Szociológiai kutatások szerint a rendszerváltást követően nem mutatható ki a vallás visszaszorulása Közép- és Kelet-Európában. Néhol ugyan az individuális vallásgyakorlás jellemzővé vált, a vasfüggöny lebomlását követően fellendülő hitélet tapasztalható a régióban. A leírt tendencia irányítja a kutatók figyelmét a vallás mint identitásképző és kultúraalakító tényező felé. A tanulmány rámutat a régió Nyugat-Európától eltérő vallási sajátosságaira és az ahhoz illeszkedő vallásszociológiai elméletekre. A publikáció kiindulópontja egy egyéves kutatás, melyben Közép- és Kelet-Európa vallási és gazdasági összefüggéseit vizsgáltam. A kutatási projekt legfőbb eredményeinek bemutatása után a tanulmány a regionális vonatkozásokra koncentrál, így a térség tizenhárom országát – Albánia, Ausztria, Bulgária, Csehország, Észtország, Horvátország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Románia, Szlovákia és Szlovénia – vallási szempontból csoportosítja. A tanulmány konklúziója, hogy a vallás Közép- és Kelet-Európában a nemzeti és regionális identitás meghatározó aspektusa, aminek közvetlen gazdasági hatásai is kimutathatóak. Az egyes országok vallásgyakorlata a társadalmi és humán tőkébe való befektetésként válik a területi tőke meghatározó komponensévé.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: vallás, társadalmi tőke, regionális identitás, Közép- és Kelet-Európa
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion / filozófia, pszichológia, vallás > BL Religion / vallás
H Social Sciences / társadalomtudományok > HM Sociology / társadalomkutatás
Depositing User: György Váradi
Date Deposited: 18 Jun 2019 08:34
Last Modified: 01 Sep 2019 23:15
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/93943

Actions (login required)

Edit Item Edit Item