Baglyas, Ferenc (2017) A Merlan rezisztens szőlőfajta borászati értékelése = Enological Evaluation of Merlan Resistant Grape Variety. GRADUS, 4 (2). pp. 113-117. ISSN 2064-8014
|
Text
2017_AGR_004_Baglyas.pdf Download (786kB) | Preview |
Abstract
A rezisztens kékszőlőfajtákból készített vörösborokban megegyező borászati technológia mellett 15-3596-al magasabb a polifenoltartalom, mint a Vitis vinifera fajták boraiban. Színük mélyebb, ízük viszont kesernyésebb. Tanninban szegényebbek, ezért boruk nem mutatja a vörösborok jellegét, érlelésre nem alkalmasak. Boraik elsődleges íz - és aromaanyagai sajátosak, kellemetlenül zavaróak lehetnek, ezért speciális borászati technológiát igényelnek. Kedvezőtlen termőhelyeken termésbiztonságuk, termőképességük miatt azonban kockázatmentesen termeszthetőek, termésükből olcsó asztali bor készíthető. A vizsgált Merlan szőlőfajta rozé borának minősége a Pannon frankosból készített savasabb rozé borral házasítva javult, színe élénkebb lett, savtartalma pedig magasabb.
Item Type: | Article |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | rezisztens szőlőfajta, rozébor, házasítás, érzékszervi bírálat, termesztési cél |
Subjects: | S Agriculture / mezőgazdaság > SB Plant culture / növénytermesztés |
Depositing User: | Zoltán Subecz |
Date Deposited: | 16 Jun 2020 09:31 |
Last Modified: | 16 Jun 2020 09:31 |
URI: | http://real.mtak.hu/id/eprint/109754 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |