Ferencz, Árpád and Nagy, Dániel (2017) A karfioltermesztés eltartóképességének vizsgálata = Analysis of Cauliflower’s Sustaining Capability. GRADUS, 4 (2). pp. 216-221. ISSN 2064-8014
|
Text
2017_AGR_020_Ferencz.pdf Download (570kB) | Preview |
Abstract
Munkánkban Magyarország egyik perspektivikus zöldségnövényének, a karfiol gazdasági elemzését végezzük el. Bemutatjuk a korszerű termesztéstechnológiát, annak költségeit és a növény eltartó képességét. Vizsgáljuk a növény termesztésének műveleti költségeit és bevételeit. A karfioltermesztés árbevételét a minőség, az értékesítési időpont és a piac függvényében határozzuk meg. A termesztés jövedelmezőségét EU-s támogatásokkal és a nélkül is kalkuláljuk. Számításainkban figyelembe vesszük a kisüzemi termelésre jellemző bruttó jövedelmet. Megállapítható, hogy megfelelő technológiával Magyarországon a karfioltermesztés szabadföldi körülmények között EU-s támogatás nélkül is jelentős jövedelmet biztosít a vállalkozásoknak.
Item Type: | Article |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | karfioltermesztés, eltartóképesség, gazdasági elemzés |
Subjects: | H Social Sciences / társadalomtudományok > HB Economic Theory / közgazdaságtudomány S Agriculture / mezőgazdaság > S1 Agriculture (General) / mezőgazdaság általában |
Depositing User: | Zoltán Subecz |
Date Deposited: | 16 Jun 2020 11:28 |
Last Modified: | 16 Jun 2020 11:28 |
URI: | http://real.mtak.hu/id/eprint/109769 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |