Czinege, Anikó and Pető, Judit (2014) Szilvafajták savtartalmának alakulása 2012-2013-ban. GRADUS, 1 (1). pp. 257-261. ISSN 2064-8014
|
Text
2014_1_AGR_009_Czinege.pdf Download (56kB) | Preview |
Abstract
18 szilva alany-nemes kombinációt vizsgálunk Kecskeméten a Kertészeti Főiskolai Kar bemutató kertjében. Kétféle öntözéssel állítottuk be a kísérletet, (1x-es és 2x-es, az 1x-es öntözésnél 2 liter vizet kapnak a fák óránként). Egy-egy oltvány kombináció az öntözés függvényében 6 ismétlésben szerepel. Szüret idején vizsgáltuk a gyümölcs minőségét is, így a savtartalom mérésére is sor került. A savtartalom alakulását elsősorban a fajta határozza meg, de az alanyok és az öntözés is befolyásolhatja. A legmagasabb savtartalommal a "Topfive" kombinációk jellemezhetőek, ezek meghaladták az 1200 mg / 100 g savtartalmat is. Közepesnek mondható a "Cadanska lepotica", "Jojo", és "Topper" kombinációk a 700-1150 mg/ 100 g savtartalommal, és alacsony savtartalom jellemzi a "Katinka" és a "Toptaste" kombinációkat (450-800 mg/ 100g).
Item Type: | Article |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | szilva fajták, alanyok, gyümölcs szabad savtartalom |
Subjects: | S Agriculture / mezőgazdaság > SB Plant culture / növénytermesztés |
Depositing User: | Zoltán Subecz |
Date Deposited: | 08 Jul 2020 14:13 |
Last Modified: | 08 Jul 2020 14:13 |
URI: | http://real.mtak.hu/id/eprint/111227 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |