Szekeres, András (2012) Új fumonizin mikotoxinok tisztítása, szerkezet-meghatározása és toxikológiai vizsgálata. = Purification, structural elucidation and toxicological investigations of novel potentially hazardous fumonisin mycotoxins. Project Report. OTKA.
|
PDF
76859_ZJ1.pdf Download (68kB) | Preview |
Abstract
A fumonizinek a Fusarium gomba fajok által termelt kiemelkedően toxikus mikotoxinok melyek leggyakrabban kukoricatermékekben fordulnak elő, ezért egyre fontosabbak az élelmiszerbiztonság szempontjából. A tudományos tevékenységünk során e mikotoxin csoport komplex kutatására fókuszáltunk multidiszciplináris kutatói megközelítést alkalmazva. A munka során 60 magyarországi Fusarium törzs fumonizin B1-4 termelő képességét vizsgáltuk. A fumonizinek fermentációs karakterisztikáját felvettük és optimalizáltuk a maximális termelés érdekében mikrobiológiai technikák alkalmazásával szilárd fázisú fermentációval. A termelés vizsgálata során számos új fumonizin vegyületet fedeztünk fel fordított fázisú, nagy hatékonyságú folyadékkromatográfia / elektrospray ionizációs repülési idő és ion csapdás tömegspektrometria alkalmazásával. Mi írtuk le elsőként, hogy a mazsolaszemekről izolált Aspergillus törzsek is képesek fumonizin termelésre. A munkánk további témája volt a HPLC kapcsolt korona-kisüléses aeroszol detektoros analitikai módszer tesztelése és kifejlesztése a fumonisin szintek mérésére kukorica alapú mintákból. Az FB1 mikotoxin preparatív tisztítását a fermentált anyagból egy új, un. Centrifugális Megoszlási Kromatográfiás technikával valósítottuk meg. A kísérleti eredmények alapján ez a tisztítási eljárás alkalmas FB1 referencia standard előállítására vagy a toxikológiához kapcsolatos tanulmányok szükségleteinek kielégítésére. | Fumonisin is a highly toxic mycotoxin of Fusarium mold species, which can be found mainly in corn products and gaining main interest in food safety. Our scientific activities were focused on the complex research of this mycotoxin group applying a multidiscipline approach. The fumonisin B1-4 toxin producing capacities of 60 strains of Fusarium verticillioides isolated in Hungary were screened. The fermentation characteristics of fumonisins were examined and optimized with microbiological techniques for the maximum production during a solid state fermentation. During production testing a number of novel fumonisin compounds were discovered by reversed-phase high-performance liquid chromatography/electrospray ionization time-of-flight and ion trap mass spectrometry. We described firstly that Aspergillus strains isolated from dried vine fruits can be also produce fumonisins. Further subject of our work was to test and to develop a HPLC coupled Corona Charged Aerosol Detector analytical method for the fumonisin measurements and to detect the level of fumonisins in corn-based samples. Furthermore, the preparative purification of FB1 mycotoxin was carried out from the fermented material using a novel Centrifugal Partition Chromatographic technique. Regarding the experimental results, the whole purification process may have the ability to be implemented for FB1 analytical standard production or to produce pure compound for studies related to toxicology.
Item Type: | Monograph (Project Report) |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | Élelmiszerbiztonság |
Subjects: | T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TP Chemical technology / vegyipar, vegyészeti technológia |
Depositing User: | Kotegelt Import |
Date Deposited: | 01 May 2014 06:17 |
Last Modified: | 22 Aug 2014 10:40 |
URI: | http://real.mtak.hu/id/eprint/12484 |
Actions (login required)
Edit Item |