REAL

Ipari digitalizáció az élelmiszeriparban – két tejipari esettanulmány

Nagy, Judit and Jámbor, Zsófia (2019) Ipari digitalizáció az élelmiszeriparban – két tejipari esettanulmány. Logisztika Trendek és legjobb gyakorlatok kiadvány, 5 (1). pp. 20-24. ISSN 2416-0555

[img]
Preview
Text
3-Nagy-Jambor-1.pdf

Download (3MB) | Preview

Abstract

Az élelmiszeripar hazánkban jelentős ágazatnak számít, a mezőgazdasággal együtt a GDP 3,8%-át állítják elő. Az ágazat meglehetősen koncentrált és ilyen körülmények között nagyon fontos lenne tudni, mi a magyar gyártók versenyelőnye, mire alapozzák ezen előnyüket, és mit lehet tanulni a fejlettebb technológiával (beleértve az ipar 4.0 vívmányait) rendelkező ágazatoktól, elsősorban a digitalizáció terén. A kutatók célja, hogy feltárják, Magyarország milyen pozícióban van az európai élelmiszeripari versenykörnyezetben, és mit lehet érdemes eltanulni, milyen technológiát érdemes fejleszteni a magyar ágazat versenyképességének növelése érdekében. A tanulmány két módszertant használ. Egyrészt, irodalomelemzés révén részletesen feltárja a digitalizációs technológia alkalmazásának területeit és megoldásait. Másrészt a kutatók interjúkat készítettek magyar élelmiszeripari vállalatokkal, hogy feltárják, milyen lehetőség nyílik a Magyarországon működő, többféle vállalati méret kategóriába tartozó, eltérő tulajdonosi hátterű vállalatoknál e modern technológiai megoldások alkalmazására.

Item Type: Article
Subjects: H Social Sciences / társadalomtudományok > HD Industries. Land use. Labor / ipar, földhasználat, munkaügy > HD30.2 Knowledge management. Information technology management / Tudásmenedzsment
H Social Sciences / társadalomtudományok > HF Commerce / kereskedelem > HF5001-6182 Business management / üzleti menedzsment
Depositing User: Zsolt Baráth
Date Deposited: 05 Apr 2022 15:26
Last Modified: 14 Feb 2023 08:52
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/140361

Actions (login required)

Edit Item Edit Item