Fülöp, Zoltán Ottó (2022) Gasztronómiai hagyományok a mediterrán és a nyugat-európai térségben : Táplálkozástörténeti kiállítás a római Garum-ban. DELIBERATIONES, 15 (2). pp. 82-97. ISSN 1789-8919
|
Text
fulop_22_2_82.pdf - Published Version Download (2MB) | Preview |
Abstract
Jelen tanulmány célja 2020-ban az Örök Városban a Miasszonyunk Olajfák Rendje (O.S.B. Oliv) szerzeteseinek egykori monostorépületében, a Garum-ban megnyílt memóriaintézmény komplex gyűjteményezési gyakorlatának elemzése. A tárlat átfogó módon, gazdag tárgyi és írott forrásokra támaszkodva kíséri végig a látogatót az étkezési szokások történeti útján a 15. századtól napjainkig. A magángyűjtemény történetiségében mutat rá az étrend és a társadalmi helyzet között fennálló szoros összefüggésre, bizonyos ételek és italok többletjelentésének hátterére. A gasztronómiai javakat a kurátorok a hatalmi és a szociokulturális viszonyok által meghatározott, egyes társadalmi csoportok viselkedését, gondolkodásmódját, mentalitását speciálisan kifejező és reprezentáló tényezőként értelmezik. A gyűjtemény a hétköznapi és a presztízsfogyasztás tárgyain, szakácskönyveken, receptfüzeteken, könyvritkaságokon keresztül nyújt betekintést a táplálkozás történetébe. A kollekció részét képezik a háztartásokban, cukrászatokban, pékségekben az évszázadok során használt konyhai eszközök, keksz-, fagylalt- és tortaformák. A vizsgálat többek között arra a kérdésre keres választ, vajon Róma új gasztronómiai kiállítóhelye képes-e betölteni a Museo Nazionale delle Paste Alimentari bezárását követő kulturális vákuumot. Az elemzés tárgyát képezi továbbá, hogy a gyűjtemény túlmutatva a könyv- sajtó- és fogyasztástörténeti szerepén miképpen árnyalja az életmód, a mindennapi kultúra, a szokások és tradíciók világával kapcsolatos ismereteket, képzeteket. A Biblioteca e Museo della Cucina a gasztronómiai javak kulturális reprezentációjának egyik eklatáns példája. Az egyes élelmiszerek, így többek között a csokoládéfogyasztás alakulása adalékul szolgálhat a vallási kérdések, dogmatikai viták mögött meghúzódó elvek és felfogások jobb megértéséhez. = The aim of this study is to present the complex collection practice and the special library of Garum, which opened in 2020 in the former monastery building of the monks of the Order of Our Lady of Mount Olivet (O.S.B. Oliv) in the Eternal City. The exhibition accompanies the visitor through the history of eating habits from the 15th century to the present in a comprehensive manner, relying on rich material and writing sources. In its historicity, the private collection points out the close connection between diet and social status, the background of the additional meaning of certain food and drinks. The curators interpret gastronomic goods as factors that specifically express and represent the behaviour, way of thinking, and mentality of certain social groups determined by power and sociocultural relations. The special collection offers an insight into the history of culinary through everyday and prestige consumption items, cookbooks, recipe booklets and rare books. The collection includes kitchen utensils, biscuit, ice cream and cake molds used in households, bakeries, and confectioneries over the centuries. The inquiry also seeks to answer the question of whether Rome’s new culinary exhibition can fill the cultural vacuum following the closing of the Museo Nazionale delle Paste Alimentari. The subject of the analysis is also how the collection, beyond its role in the history of books, press and consumption, shades the knowledge and images related to the world of lifestyle, everyday culture, customs and traditions. The Biblioteca e Museo della Cucina is a striking example of the cultural representation of culinary products. The different types of foodstuff – a good example of this is the consumption of chocolate – it can serve as an additive for a better understanding of the arguments and perceptions behind religious questions and dogmatic debates.
Item Type: | Article |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | Garum, táplálkozástörténet, múzeumantropológia, örökségkezelés, kulturális vákuum = Garum, history of food, museum anthropology, heritage management, cultural vacuum |
Subjects: | A General Works / általános művek > AM Museums (General). Collectors and collecting (General) / múzeumok G Geography. Anthropology. Recreation / földrajz, antropológia, kikapcsolódás > GT Manners and customs / néprajz, szokások, hagyományok |
SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
Depositing User: | MTMT SWORD |
Date Deposited: | 20 Jul 2023 09:52 |
Last Modified: | 20 Jul 2023 09:52 |
URI: | http://real.mtak.hu/id/eprint/170140 |
Actions (login required)
Edit Item |