REAL

A dajkafehérjék az öregedési folyamatokban = Molecular chaperones in the ageing process

Sőti, Csaba and Amere Subbarao, Sreedhar and Csermely, Péter and Papp, Eszter (2008) A dajkafehérjék az öregedési folyamatokban = Molecular chaperones in the ageing process. Project Report. OTKA.

[img]
Preview
PDF
47281_ZJ1.pdf

Download (124kB)

Abstract

A stresszválasz fontos szerepet játszik az öregedésben, és terápiás célpont a korfüggő betegségek kezelésében. Pályázatunkban kimutattuk, hogy (1) az öregedés kóroki tényezőjeként ismert oxidatív stressz osztódó sejtekben nem vezet fehérje denaturációhoz és kompenzatorikus stresszfehérje indukcióhoz, így a globális fehérje homeosztázisra gyakorolt akut hatása elhanyagolható; (2) a kitekeredő és szuszceptibilis oldalláncokat exponáló fehérjék oxidáltsága megnövekszik, mely felveti, hogy az öregedés során felszaporodó aggregátumok másodlagosan (is) oxidálódnak; (3) oxidatív stressz a Hsp90 módosulását okozza in vitro, a Hsp90 izoformaspecifikus funkciókat mutat; (4) a perifériás limfociták nyugalmi és hőindukált Hsp70 szintje idős emberekben számottevően csökken, valamint (5) Hsp70 indukálhatósága pozitív korrelációt mutat a nyugalmi Hsp70 szinttel, ami az enyhe stresszek pozitív hatását sejteti; (6) a polifenol resveratrol emlős sejtekben és C. elegans-ban a stresszválasz indukciójához, hősokkal mutatott szinergizmushoz és termotoleranciához vezet, melyet nem antioxidáns és proteotoxikus hatása, hanem a hősokk faktor-1 aktivációja által fejt ki. Összefoglalva, az oxidatív stressz és az antioxidánsok nem módosítják a fehérje homeosztázist és a stresszválaszt, ellenben hatnak a Hsp90-re. A resveratrol chaperon induktor tulajdonsága révén biztosíthatja és fenntarthatja a stresszválasz robusztusságát, mely hozzájárulhat terápiás és élettartam növelő hatásaihoz. | The heat-shock response is an important player in aging and is a therapeutic target in the treatment of age-related diseases. We demonstrated that (1) oxidative stress, the major causative factor in aging failed to induce protein misfolding and heat-shock response in replicating cells, therefore it did exert a significant short-term effect on protein homeostasis; (2) misfolded proteins displayed higher oxidation due to the exposure of susceptible residues, suggesting that increased protein aggregation may also secondarily lead to increased protein oxidation during aging; (3) oxidative stress modified Hsp90 in vitro, Hsp90 displayed isoform-specific functions; (4) basal and heat-induced Hsp70 levels declined in human lymphocytes from aged subjects and (5) Hsp70 inducibility showed a strong positive correlation with basal Hsp70 level, suggesting a priming role for mild stresses; (6) the polyphenol resveratrol induced the heat-shock response, synergized with mild heat stress and conferred thermotolerance both in mammalian cells and in C. elegans. It was neither mediated by proteotoxicity nor its antioxidant property, but a selective activation of heat shock factor-1. Thus, oxidative stress and antioxidants do not seem to modify protein homeostasis and the heat-shock response, while affect Hsp90. Resveratrol as a chaperone inducer may ensure and maintain a robust heat-shock response, that may contribute to its therapeutic and longevity-promoting potential.

Item Type: Monograph (Project Report)
Uncontrolled Keywords: Biokémia
Subjects: Q Science / természettudomány > QH Natural history / természetrajz > QH301 Biology / biológia > QH3011 Biochemistry / biokémia
Depositing User: Mr. Andras Holl
Date Deposited: 08 May 2009 11:00
Last Modified: 30 Nov 2010 16:25
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/1744

Actions (login required)

Edit Item Edit Item