Vetter, János (2023) Mérgező zuzmók, zuzmómérgezések - kalandozások a zuzmók világában : Irodalmi áttekintés. MAGYAR ÁLLATORVOSOK LAPJA, 145 (10). pp. 625-638. ISSN 0025-004X
![]() |
Text
625_638_Vetter_Mergezozuzmok.pdf Restricted to Repository staff only Download (1MB) | Request a copy |
Abstract
A szerző szakirodalmi adatok alapján összefoglalja a zuzmók legfontosabb biológiai tulajdonságait. A gomba- (mikobionta) és a fotoszintetikus zöldalga- v. cianobaktérium-partner (fotobionta) és határozatlan számú felszíni mikroorganizmus mutualisztikus közösségét jelentő zuzmók a szárazföldi növénytársulások 8 százalékán vannak jelen. A zuzmók egyes állatcsoportok számára táplálékok, takarmányforrások (néha szükségtakarmányként) is lehetnek. A zuzmókra a kis fehérje-, zsír-, a változó hamu- és az igen jelentős szénhidráttartalom jellemző (cellulóz, hemicellulóz, lichenin és izolichenin). A hatóanyagaik közül kiemelkedő az uzneasav biológiai hatása, hiszen a nem-kérődzők, ill. az ember esetében májkárosodásokat okoz, a kérődző, nagy növényevőknél (rénszarvas, általában a szarvasfélék) a bendő mikrobiótája az uzneasavat jórészt hatástalanítja.
Item Type: | Article |
---|---|
Subjects: | Q Science / természettudomány > QK Botany / növénytan |
SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
Depositing User: | MTMT SWORD |
Date Deposited: | 19 Oct 2023 07:59 |
Last Modified: | 19 Oct 2023 07:59 |
URI: | http://real.mtak.hu/id/eprint/177124 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |