REAL

Bogyósgyümölcsök antioxidáns anyagainak vizsgálata, összefüggésben a fajtahasználattal, termőhelyi adottságokkal és a nitrogénellátottsággal = Studying antioxidants in small fruits in relation to cultivars, locations and nitrogen status

Papp, János and Blázovics, Anna and Hegedus, Attila and Lelik, László and Máthé, Ákos and Nagyné Sárdi, Éva and Porpáczy, Aladár and Sípos, Béla Zoltán (2009) Bogyósgyümölcsök antioxidáns anyagainak vizsgálata, összefüggésben a fajtahasználattal, termőhelyi adottságokkal és a nitrogénellátottsággal = Studying antioxidants in small fruits in relation to cultivars, locations and nitrogen status. Project Report. OTKA.

[img]
Preview
PDF
46622_ZJ1.pdf

Download (404kB)

Abstract

Magyarországon termesztett 6 bogyós gyümölcsfaj 17 jelentősebb fajtája gyümölcseinek antioxidáns kapacitását, és az azzal összefüggésbe hozható beltartalmi értékeit elemeztük a kutatási időszak alatt. A kutatási eredmények bizonyították, hogy a Kárpát medence ökológiai adottságai között termesztett bogyósgyümölcsök gazdag beltartalmi értékekkel és jelentős antioxidáns kapacitással rendelkeznek. A vizsgált szamóca, málna, szeder, piros és fekete ribiszke fajták gyümölcseiben a táplálkozásbiológiailag fontos összetevők mennyisége és azok aránya számottevő eltérést mutat. A bogyósgyümölcsök beltartalmi értékeit és antioxidáns anyagait döntő mértékben a fajták genetikai adottságai határozzák meg, azokat a termőhelyi körülmények csak kisebb mértékben befolyásolják. A vizsgált bogyósgyümölcsök antioxidáns kapacitása a fajták átlagos értékei alapján csökkenő sorrendben a következőképpen alakul: fekete bodza, fekete ribiszke, szeder, piros ribiszke, málna és szamóca. A feketebodza antioxidáns anyagainak mennyisége és azok összetétele alapján a legmagasabb táplálkozás-biológiai értékekkel rendelkező bogyósgyümölcsnek tekinthető. A vizsgált bogyósgyümölcsök táplálkozási értékét nagy makro és mikroelemtartalmuk és kedvező tápelem-arányaik növelik. Meghatároztuk a fitoterápiás kezelésekben felhasznált feketebodza levelekből és virágzatokból készült teák antioxidáns összetevőit, s az azokat befolyásoló főbb tényezőket. | During the research period 17 different varieties of 6 berry fruit species were tested, in reference to anti-oxidant capacity, and inner content Results have proved that berries produced within the excellent ecological capability of the Carpathian basin, showed both higher fruit quality and antioxidant capacity. In the tested varieties the important nutrition components differed significantly in quantity and ratio. Inner content and antioxidant matter of berry fruits are more likely influenced by genetic attributes than site conditions. Antioxidant capacity of the examined fruits in descending order is the following: elderberry, black currant, blackberry, red currant, raspberry and strawberry. Elderberry can be consider as the berry-fruit with the highest nutrition content, according to consistent and amount of antioxidant in the fruits. Favorable nutrition elements, high macro- and micro-element content of the examined berry-fruits increase their nutrition value. We have defined the antioxidant content of leaf and flower tea of elderberry, after phytotherapeuthic treatment, and also all the main influential factors of it.

Item Type: Monograph (Project Report)
Uncontrolled Keywords: Kertészet
Subjects: S Agriculture / mezőgazdaság > SB Plant culture / növénytermesztés
Depositing User: Mr. Andras Holl
Date Deposited: 07 Sep 2010 14:30
Last Modified: 30 Nov 2010 14:32
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/2155

Actions (login required)

Edit Item Edit Item