REAL

A Horváthertelend-1 fúrás paleozoos képződményeinek ásvány-kőzettani és mikroszerkezeti vizsgálata

Mészáros, Előd and Varga, Andrea and Schubert, Félix and Máthé, Zoltán (2015) A Horváthertelend-1 fúrás paleozoos képződményeinek ásvány-kőzettani és mikroszerkezeti vizsgálata. In: Tisia Konferencia, 2015. február 27-28., Pécs.

[img]
Preview
Text
ME_2015_tisia_MTA_Real.pdf - Submitted Version

Download (920kB) | Preview

Abstract

Munkánk során a Horváthertelend–1 (későbbiekben Hh–1) fúrásban 720 m és 850 m között feltárt, paleozoosként számontartott képződmények részletes kőzettani és mikroszerkezeti vizsgálatát tűztük ki célul. A Hh–1 fúrás által harántolt miocénnél idősebb képződmények fontos információt hordozhatnak a terület földtani és szerkezeti felépítéséről, így vizsgálatuk napjainkban felértékelődik. A miocén képződmények alatt 720 m-től 790 m-ig fekete–sötétszürke agyagkő–grauwacke összlet található. A szakasz érdekessége, hogy rendszerint aszimmetrikus, boudinage szerkezetű, vastag limonitos szegéllyel rendelkező vörös arkózalencséket tartalmaz az uralkodóan sötétszürke alapkőzetben. Emellett a képződmény középső szakaszán foliált kataklázit jelenik meg. A mikroszerkezeti elemek arra utalnak, hogy a vörös arkóza deformáció eredményeként tektonikus határral ékelődik a sötét kőzettípusokba. A rétegsorban 790 m-től 850 m-ig konglomerátum és homokkő összlet található, melyet két eltérő összetételű és szövetű kőzettípus váltakozása jellemez. Az összlet felső szakaszában karbonáttal cementált, szemcsevázú–cementvázú konglomerátum, míg az összlet alsó szakaszában kvarccal cementált, mátrixvázú konglomerátum és durvaszemcsés homokkő található. A kettő közötti átmenet azonban nem éles, hanem a középső szakaszban a két kőzettípus néhány méteres blokkokban váltakozik. A kőzettani heterogenitás, illetve a deformációs szerkezetek alapján a Hh–1 fúrás paleozoos szakasza nagy valószínűséggel egy törészóna részét reprezentálja, melyben különböző litológiájú (és akár korú) képződmények keverednek.

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Subjects: Q Science / természettudomány > QE Geology / földtudományok > QE05 Historical geology. Stratigraphy / Földtörténet, rétegtan
Q Science / természettudomány > QE Geology / földtudományok > QE06 Petrology. Petrography / kőzettan, petrográfia
Depositing User: Dr Andrea Varga
Date Deposited: 04 Mar 2015 07:48
Last Modified: 09 Sep 2020 14:39
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/22232

Actions (login required)

Edit Item Edit Item