Lakner, Zoltán and Bíró, Oszkár and Hajdu, Istvánné and Kajári, Karolina and Kocsondi, József and Vizvári, Béla (2009) A termék-megkülönböztetésre (differenciálásra) épülő stratégia kialakításának és megvalósításának lehetőségei és korlátai a magyar élelmiszerláncban = The chances and barriers of the formation and realisation of differentiating strategy in the Hungarian food chain. Project Report. OTKA.
|
PDF
49396_ZJ1.pdf Download (1MB) |
Abstract
Sztochasztikus programozási modellel igazoltuk, hogy az agro-ökológiai adottságok messzemenő figyelembevételével kialakított, a precíziós mezőgazdasági termelés eszközrendszerére alapozott agrártermelési struktúra a jelenlegi igényszint kielégítését a mostaninál lényegesen kisebb terület felhasználásával is lehetővé tenné. A jelen piaci viszonyok között a jelenlegi termelési struktúra mentén történő bővítés nem indokolt, ehelyett a sajátos, magas hozzáadott-értékű termékek előállítására érdemes törekedni. A magyar termelési potenciál kiaknázásának, a mezőgazdasági termelők jövedelemnövelésének és a munkahelyteremtésnek elemi feltétele az erős, magas hozzáadott-értéket képező élelmiszeripari kis-és középvállalatok jelenléte. Esettanulmányokkal, szimulációs modellekkel igazoltuk, hogy a vertikum kiépítése, a hozzáadott-érték tartalom növelése jelentősen csökkenti az agrár-és élelmiszertermelés kockázatát, növeli a gazdaságosságot. Ehhez azonban a piacra jutás feltételeinek javítására van szükség, ezért javaslatokat dolgoztunk ki a nagy méretű élelmiszerkereskedelmi vállalkozások erőfölényének csökkentésére és az élelmiszer-biztonság javítására. Szegmentációs vizsgálatokkal határoztuk meg azon rétegeket (középkorú, átlag feletti jövedelmű és képzettségű), melyek a speciális termékek fejlesztésének célcsoportjai lehetnek. Javaslatokat dolgoztunk ki a hagyományos és tájjellegű termékekben rejlő innovációs lehetőségek kiaknázására. | It has been proven by stochastic LP programming, that the Hungarian agro-ecologic potential, utilised by precision farming and optimal spatial structure is able to satisfy the current market demand on an area, considerably smaller, that the current territory utilisation. Under the current market conditions there seems not a necessity for additional increase of production, but there is an increasing need for specific products, characterised by a higher value-added content. To achieve this goal, for increasing of income ?generating capacity of the regions and the workplace-creation it is a necessity to establish small-or middle scale food industrial enterprises. It has been proven by case-studies as well as by simulations models, that the increasing of value-added content of production will increase the stability and profitability of enterprises. To achieve the number of successful SMEs in food industry, there is a need for improvement of their market ?access conditions, that?s why we have formulated a series of suggestions for decreasing the abuse of economic superiority from side of large-scale retail trade enterprises and for improvement of food safety of these products. Based on market segmentation we have determined that type of consumers (middle age, above average income and qualification) which could be the main target of specific traditional and regional products. Suggestions have been formulated to better utilisation of innovation possibilities of these products.
Item Type: | Monograph (Project Report) |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | Agrárközgazdaságtan |
Subjects: | S Agriculture / mezőgazdaság > S1 Agriculture (General) / mezőgazdaság általában |
Depositing User: | Mr. Andras Holl |
Date Deposited: | 07 Sep 2010 14:30 |
Last Modified: | 30 Nov 2010 13:20 |
URI: | http://real.mtak.hu/id/eprint/2382 |
Actions (login required)
Edit Item |