REAL

Lézeralapú geológiai technikák felhasználhatósága a csontkutatásban: kalcium-oxid-eloszlás vizsgálata állati csont vékonycsiszolatain

Andrássy, László and Maros, Gyula and Kovács, István János and Horváth, Ágnes and Gulyás, Katalin and Bertalan, Éva and Besnyi, Anikó and Füri, Judit and Fancsik, Tamás and Szekanecz, Zoltán and Bhattoa, Harjit (2014) Lézeralapú geológiai technikák felhasználhatósága a csontkutatásban: kalcium-oxid-eloszlás vizsgálata állati csont vékonycsiszolatain. Orvosi Hetilap, 155 (45). pp. 1783-1793. ISSN 0030-6002 (print), 1788-6120 (online)

[img] Text
Andrássyetal2014OrvosiHetilapLipsandBones.pdf - Published Version
Restricted to Repository staff only

Download (250kB)

Abstract

A csontszövet és a geológiai képződmények szerkezeti felépítése közötti hasonlóság lehetővé teszi, hogy a csontszövet szervetlen részét matematikai modellekkel közelítsük. Az elemi összetétel ellenőrizhető a lézerindukált plazmaspektroszkópiai és induktív csatolású plazmaoptikai emissziós spektrometriás mérésekből meghatározott elemoxidkoncentráció- értékekkel. A számításokból és a laboratóriumi mérésekből egyértelműen következik, hogy a csontszövet tulajdonságait elsősorban a hidroxiapatit határozza meg. A szervetlen csontszerkezet igen jól tanulmányozható a lézerindukált plazmaspektroszkópiai technikával megbízhatóan mérhető kalcium-oxid-koncentrációértékek eloszlásainak segítségével. Jelen tanulmányban a szerzők hím szarvasmarha lábszárcsontjaiból készült vékonycsiszolatokon szelvény menti, lézerindukált plazmaspektroszkópiai mérésekből számított kalcium-oxid-koncentráció eloszlásai mutatják be. A kalcium-oxid-koncentrációértékek felületi eloszlásait, „gyakorisági eloszlási” görbék támasztják alá. A több csoportba sorolt kalcium-oxid-koncentrációértékek alapján a corticalis és trabecularis csontszerkezet élesen megkülönböztethető. A szerzők a csontokon elvégzett kvantitatív komputertomográfi ái mérésekből számított attenuációs együttható (összsűrűség) és geológiában használt „ρ”-sűrűség között szignifi káns pozitív korrelációt találtak. Továbbá a kiszámított „ρ”-sűrűség és a meghatározott átlag-kalcium-oxid-koncentrációértékek inverz korrelációt mutattak.

Item Type: Article
Subjects: R Medicine / orvostudomány > RZ Other systems of medicine / orvostudomány egyéb területei
Depositing User: Dr. István János Kovács
Date Deposited: 02 Oct 2015 13:13
Last Modified: 02 Oct 2015 13:13
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/29442

Actions (login required)

Edit Item Edit Item