REAL

A tudomány és a harmadik kultúra

Gyarmathy, Éva (2016) A tudomány és a harmadik kultúra. In: Fókuszpontok. Úton az ifjúság megismerése felé. Óbudai Egyetem, pp. 80-97.

[img]
Preview
Text
HarmadikKulturaSzintezisei.pdf

Download (749kB) | Preview

Abstract

Az infokommunikációs technika megváltoztatta az emberi agy fejlődését és az emberi kapcsolatokat is. Az írásbeliség korának kezdete is igen markáns szellemi/kulturális változásokat hozott, nem is csoda, hogy most, amikor ennek a korszaknak vége, hasonlóan erőteljes hatásokat tapasztalunk. A „harmadik kultúra” már több szinten is megjelent, de egyelőre sporadikusak a kihívásra adott válaszok. A megnövekedett információs terhelésre az emberi idegrendszer felkészült, de a tudomány és az oktatás nem. A tudományok és művészet szintézise az oktatással elkerülhetetlen, ha nem akarjuk elveszíteni a következő generációkat. A technikai fejlődés szükségessé és lehetővé teszi a változtatást. A harmadik kultúra már megjelent.

Item Type: Book Section
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion / filozófia, pszichológia, vallás > BF Psychology / lélektan > BF21 Applied psychology / alkalmazott pszichológia
Depositing User: Dr Eva Gyarmathy
Date Deposited: 10 Nov 2016 09:08
Last Modified: 31 Mar 2023 10:28
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/42301

Actions (login required)

Edit Item Edit Item