REAL

Környezeti tényezők hatása egyes laktobacillusok biogén amin és bakteriocin bioszintézisére = Effect of environmental factors on biogenic amine and bacteriocin biosynthesis of certain lactobacilli

Halász, Anna and Baráth, Ágnes and Beczner, Judit and Németh, Edina (2007) Környezeti tényezők hatása egyes laktobacillusok biogén amin és bakteriocin bioszintézisére = Effect of environmental factors on biogenic amine and bacteriocin biosynthesis of certain lactobacilli. Project Report. OTKA.

[img]
Preview
PDF
38215_ZJ1.pdf

Download (161kB)

Abstract

Három autentikus laktobacillus törzs, Lb.plantarum 2142, Lb. casei subsp.casei 2750 ,és Lb. curvatus 2770, szaporodását és bakteriocin termelét vizsgáltuk a tápköözeg összetétel függvényében. Mindhárom esetben MRS tápközegben volt a legjobb szaporodás, de a pepton víz+ YE illetve pepton víz + y e3 glükóz-on is számottevő növekedés következett be. A növényi alapú tápoldtok közül TJ-on kisebb növekedés lépett fel mint cékla-illetve csicsókalén. A gátlóhatást vizsgálva ateszt mikroorganizmusokkal (baktérium, élesztő és penész) szembeni aktivitás termelő törzs függő. Egyazon törzs esetén a tápközeg összetételnek is hatása van, de a gátló aktivitás nem mutat összefüggést az adott táplén észlelt szaporodással ,ami arra mutat, hogy a bakteriocin termelés nem szaporodáshoz kötött, a stacioner azakszban lép fel.A biogén aminszintézist elsődlegesen a hozzáférhető szabad aminósav koncentráció, az aminósav dekarboxiláz (ADC) és az amonóoxidáz(AO) befolyásolja. Peptid kötésben levő aminósav szubsztrázum esetén a proteáz aktivitás a meghatározó. MRS tápközegben a legnagyobb proteáz aktivitású törzs termelt legnagyobb amin-koncentrációt. Mind az ADC mind az AOerős szubsztrát koncentráció függést mutat 0-1 mg/ml, ill. 0-0,004 mg/ml tartományban. A H2O2 szintézis a vizsgált törzsek estén jelentősen eltér, MRS-n szporítoot sejtek közül az Lb.2142, mig TJ. a 2770 volt legaktívabb.A képződött 0.03 mM H2Os nem okozott sejtkárosodást. | We investigated in case of 3 authentic lactobacilli (Lb. plantarum 2142, Lb. casei subsp. casei 2750 and Lb. curvatus 2770) the influence of medium composition on growth and bacteriocin production.For growth MRS was the best, but pepton water + YE andpepton water+YE3glucose resulted also considerabel growth. Among the plant-based media TJ resulted lower groth than red beet and Jerusalem artichoke juices. Inhibitory activity aginst test microorganisma (bacteria, yeaste, moulds) is dependent on the producer strain. in case of the same Lb. the medium composition has also influence, but inhibitory activity shows no correlation with growth rate in the same substrate, this means that bacteriocin sínthesis is not growth phase dependent it occurs in the stationary phase. Biogenic amins production is mainly influenced by the free amino acid present, the amino acid decarboxylae ADC) and aminooxidase8AO) activities. Whe n amino acid is peptide bound, the proteinase activity is rate limiting. In MRS medium highest amine content was detected by higheat protease activity Lb. strain. Both ADC and AO are highliy sutrate conc. dependent in the range of 0-1mg/ml and 0-0.004 mg/ml resp. H2O2 production of the strains is highly different, among MRS grown cells Lb.2142, while on TJ Lb. 2770 where most active producers. The synthesized concnetration 0.03mM did'nt result cell damage of the producer Lb.2142

Item Type: Monograph (Project Report)
Uncontrolled Keywords: Élelmiszertudomány
Subjects: T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TP Chemical technology / vegyipar, vegyészeti technológia
Q Science / természettudomány > QH Natural history / természetrajz > QH301 Biology / biológia
Depositing User: Mr. Andras Holl
Date Deposited: 08 May 2009 11:00
Last Modified: 30 Nov 2010 22:43
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/510

Actions (login required)

Edit Item Edit Item