REAL

A termőhelyek hatása a búzaszem és a liszt ásványianyag- és fehérjetartalmára | Effect of different production sites on the mineral element and protein contents of wheat grain and flour

Burján, Zita and Győri, Zoltán (2013) A termőhelyek hatása a búzaszem és a liszt ásványianyag- és fehérjetartalmára | Effect of different production sites on the mineral element and protein contents of wheat grain and flour. Agrokémia és Talajtan, 62 (2). pp. 387-400. ISSN 0002-1873

[img] Text
agrokem.62.2013.2.15.pdf
Restricted to Repository staff only until 31 December 2033.

Download (204kB)

Abstract

A gabonafélék táplálkozásunkban fontos szerepet töltenek be, ezáltal hozzájárulnak többek között napi ásványianyag- és fehérjefelvételünkhöz. Jelen dolgozat egyik célja volt annak vizsgálata, hogy hogyan változik az ásványianyag- és fehérjetartalom a búza termésében az eltérő termőhelyek hatására. Ennek során megfigyeltük a K, P, S, Mg, Ca, Fe, Mn, Zn, Cu, Sr és a fehérje mennyiségi alakulását az egységes Országos Műtrágyázási Tartamkísérletek (OMTK) öt kísérleti helyéről (Karcag, Kompolt, Iregszemcse, Nagyhörcsök és Putnok) származó búzaszem- és lisztmintákban, majd összehasonlítottuk a kapott eredményeket. Ezek a termőhelyek eltérő klimatikus viszonyokkal, és különböző talajtípusokkal rendelkeznek. A mintavétel 2005-ben történt, amely csapadékos év volt. A minták elemtartalmának meghatározása induktív csatolású plazma tömegspektrométerrel történt. A méréseket a minták oldatba vitele előzte meg HNO<sub>3</sub>-H<sub>2</sub>O<sub>2</sub>-os nedves roncsolás formájában. A fehérjetartalmat Khjeldal módszerrel határoztuk meg. A kezelések hatásának szignifikanciáját SPSS for Windows 13.0 segítségével, egytényezős varianciaanalízissel (One-Way ANOVA) állapítottuk meg, a post hoc analízis során Duncantesztet alkalmaztunk. A statisztikai analízis eredménye szerint az eltérő termőhelyekről származó teljes szemminták K-, P-, S-, Mg-, Ca-, Fe-, Mn-, Zn-, Cu-, Sr- és fehérjetartalmuk tekintetében egymástól szignifikánsan elkülönültek (P<0,05), viszont a belőlük készült lisztek S-, Fe- és Sr-koncentrációja között nem találtunk szignifikáns különbséget. Az ásványi alkotók mennyisége a teljes szemben minden elem esetében többszöröse volt a lisztekének, így a mag 2,5-szer annyi (252%) káliumot, háromszor annyi foszfort és kalciumot (299%), közel 1,5-szer annyi (141%) ként, körülbelül ötszörös mennyiségű magnéziumot (492%), vasat (504%) és mangánt (486%), több mint négyszer annyi cinket (435%), 2,5-szer több (247%) rezet és 5,5-szer annyi (546%) stronciumot tartalmazott, mint a lisztek, továbbá a teljes szemben a fehérjetartalom közel 1,5-szerese (144%) volt a lisztekének.A munkát a KTIA_AIK_12-1-2012-0012 számú projekt is támogatta. | Winter wheat is an important source of mineral elements and nutrients for human beings and farm animals, and it is cultivated in one of the three largest quantities of cereals. Deficiency of mineral element intake is an alarming problem in the human diet (W<sc>hite</sc> &amp; B<sc>roadley</sc>, 2005).In the present study the effect of different production sites on the contents of K, P, S, Mg, Ca, Fe, Mn, Zn, Cu, Sr and protein was investigated in whole grain and flour samples of the winter wheat (Triticum aestivum L.) cultivar Mv Csárdás. Samples were collected in the wet year of 2005 (748 mm rainfall, approx. 20% more than the longterm mean). Samples were harvested and collected from five experimental stations of the Hungarian National Long-term Fertilization Trials (OMTK), which were set up in 1966 to study the effect of different NPK levels. The selected five production sites were: Karcag, Kompolt, Iregszemcse, Nagyhörcsök and Putnok, all of which have different types of soil and climatic conditions.The element contents of the samples were measured using an inductively coupled plasma optical emission spectrometer (ICP-OES) after digestion with HNO<sub>3</sub>-H<sub>2</sub>O<sub>2</sub> solution. The protein content was determined using the Kjeldahl method (MSz 6830-4-1981). Data analysis was carried out with the SPSS Windows 13.0 software package. During the investigation on the effect of different production sites on the element and protein content of the whole grain and flour all data were subjected to the one-way analysis of variance (ANOVA). After the detection of significant differences (P<0.05) data were subjected to the Duncan’s test to allow the separation of means.The main conclusions can be drawn as followsThe statistical analysis revealed that the different production sites of the Hungarian National Long-term Fertilization Trials, such as Iregszemcse, Karcag, Kompolt and Nagyhörcsök caused significant differences in the K, P, S, Mg, Ca, Fe, Mn, Zn, Cu, Sr element (P<0.01) and protein contents (P<0.05) of the winter wheat whole grain, and in the K, P, Mg, Ca, Mn, Zn, Cu and protein contents (P<0.05) of flour samples, whereas for the flour the differences were not significant in the case of the S, Fe and Sr concentrations.The content of all the minerals was higher in the whole grain than in the flour. The whole grain includes 1.5 times as much S and protein, more than twice as much K and Cu, three times as much P and Ca, five times as much Mg, Fe and Zn and more than five times as much Sr as the flour.The study was funded in part by the KTIA_ATK_12-1-2012-0012 project.

Item Type: Article
Subjects: S Agriculture / mezőgazdaság > S1 Agriculture (General) / mezőgazdaság általában > S590 Soill / Talajtan
Depositing User: Ágnes Sallai
Date Deposited: 18 Apr 2017 10:39
Last Modified: 18 Apr 2017 10:39
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/51407

Actions (login required)

Edit Item Edit Item