REAL

Trendek az élelmiszer-ipari adalékanyagok felhasználásában | Trends in the utilization of food additives

Szűcs, Viktória and Bánáti, Diána (2013) Trendek az élelmiszer-ipari adalékanyagok felhasználásában | Trends in the utilization of food additives. Orvosi Hetilap, 154 (46). pp. 1813-1819. ISSN 0030-6002

[img] Text
oh.2013.29755.pdf
Restricted to Repository staff only until 30 November 2033.

Download (181kB)

Abstract

A médiában az adalékanyagokkal kapcsolatosan egyre gyakrabban felbukkanó botrányok megingatják a fogyasztók bizalmát mind az élelmiszer-előállítókkal, mind az ellenőrző hatóságokkal szemben. A fogyasztók bizonytalanságát tovább erősíti, hogy gyakran nem megfelelő, hiteltelen forrásokból informálódnak, így előfordulhat, hogy bizonyos élelmiszerek fogyasztását ok nélkül kerülik. Az élelmiszer-előállítók reakciója a kialakult helyzetben kettős. Egyrészt a mesterséges összetevők természetes anyagokkal való kiváltására törekednek a termékfejlesztés során. Másrészt élelmiszereik csomagolásán igyekeznek hangsúlyozni a termék kedvező tulajdonságait. A szerzők bemutatják az adalékanyagokkal kapcsolatos főbb trendeket. Az áttekintés alapján megállapítható, hogy a termékfejlesztési és kutatási irányzatok ígéretesek és a fogyasztói igényeket szem előtt tartva kedvező irányba haladnak. Az előállítói törekvések a fogyasztói bizalom visszaállításának, illetve a fogyasztók tudatosabb vásárlási döntései támogatásának hasznos eszközei lehetnek. Orv. Hetil., 2013, 154(46), 1813–1819. | The frequent media reports on food additives weakened consumers’ trust in food producers and food control authorities as well. Furthermore, consumers’ uncertainty is also raised by the fact that they obtain their information from inadequate, mistrustful sources and, therefore, consumers might avoid the consumption of certain foodstuffs. While food producers may react by replacing artificial components by natural ones, they try to emphasize the favourable characteristics of their products. The authors describe the main trends and efforts related to food additives. On the basis of the overview it can be concluded that – besides taking into consideration consumers’ needs – product development and research directions are promising. Food producers’ efforts may help to restore consumer confidence and trust and they may help them to have informed choice. Orv. Hetil., 154(46), 1813–1819.

Item Type: Article
Subjects: R Medicine / orvostudomány > R1 Medicine (General) / orvostudomány általában
Depositing User: Ágnes Sallai
Date Deposited: 10 May 2017 07:18
Last Modified: 10 May 2017 07:18
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/51974

Actions (login required)

Edit Item Edit Item