REAL

Szilikát-tartalmú hulladékok együttes hasznosítása = Combined utilization of various silicate bearing wastes

Mucsi, Gábor and Szabó, Roland and Kristály, Ferenc and Gombkötő, Imre (2017) Szilikát-tartalmú hulladékok együttes hasznosítása = Combined utilization of various silicate bearing wastes. In: Meddő? Hulladék? NEM! HASZONANYAG! 2017, 2017.06.08., Budapest, Magyarország. (In Press)

[img]
Preview
Text
cikk_Mucsi et al 2017 final_b.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Jelen tanulmány a Föld legnagyobb mennyiségben keletkező ipari hulladékainak jellemzőit és egy hasznosítási lehetőséget ismertet hazai és nemzetközi kutatások eredményein keresztül, nevezetesen erőműi pernye és acélgyártási salakra fókuszálva. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a megfelelő előkészítést alkalmazva és a körülményeket optimálva a nyers alapanyagok eljárástechnikai jellemzőinek (szemcseméret eloszlás, fajlagos felület) megváltoztatásával a geopolimer termékek fizikai és mechanikai tulajdonságai (szilárdság, tömörség) javíthatók. Kutatásaink ugyanis kimutatták, hogy a kémiai aktiválás mellett a mechanikai aktiválás is egy igen hatékony eszköz a tulajdonságok szabályo-zására. Ez azonban megváltoztatja nemcsak a termék fizikai, mechanikai, hanem a szerkezeti, ásványtani jellemzőit is, ezért ezen jellemzők meghatározása is kiemelten fontos feladat többek között a fagyállóság szempontjából.

Item Type: Conference or Workshop Item (Speech)
Subjects: T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TD Environmental technology. Sanitary engineering / környezetvédelem, hulladékkezelés, egészségügyi mérnöki technika (ivóvízellátási és szennyvízkezelési technika)
Depositing User: Dr Gábor Mucsi
Date Deposited: 25 Sep 2017 06:29
Last Modified: 31 Mar 2023 10:54
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/63572

Actions (login required)

Edit Item Edit Item