REAL

Colorectalis tumorban szenvedő betegek tápláltsági állapota és antioxidáns-státusza = Nutritional and antioxidant status of colorectal tumor patients

Regöly-Mérei, Andrea and Bereczky, Mihály and Arató, Györgyi and Telek, Géza and Pallai, Zsolt and Lugasi, Andrea and Antal, Magda (2007) Colorectalis tumorban szenvedő betegek tápláltsági állapota és antioxidáns-státusza = Nutritional and antioxidant status of colorectal tumor patients. Orvosi Hetilap, 148 (32). pp. 1505-1509. ISSN 0030-6002 (print); 1788-6120 (online)

[img] Text
oh.2007.27998.pdf
Restricted to Repository staff only until 31 August 2027.

Download (112kB)

Abstract

Az oxidatív stressz a colorectalis carcinogenesis egyik rizikófaktora. A gyulladásos reakciókban aktiválódnak a leukocyták, szabad gyököket termelve mutagén és mitogén hatást kifejtve elősegítik a tumorképződést. Az elhízás, a hyperlipidaemia és a hyperinzulinaemia növeli az epithelialis sejtek energiamennyiségét, ez pedig gátolhatja a mitochondrialis elektrontranszportlánc folyamatos működését. Az utóbbi következménye a fokozott szabadgyök-képződés, ami a sejtciklus szabályozási zavarához, mutációkhoz és a károsodott sejtek kontrollálatlan szaporodásához vezethet. Célkitûzés: Malignus és benignus colorectalis tumorokban szenvedő betegek tápláltsági állapotának és antioxidáns-státuszuk néhány paraméterének a vizsgálata. Módszerek: Tápanyagbevitel számítása, antropometriai mérések (testmagasság, testtömeg, derék-, csípő-, felkarkörfogat, testtömegindex, derék-csípő hányados), szérumprealbumin-meghatározás, antioxidáns-státusz biomarkereinek vizsgálata (szuperoxid-dizmutáz-, glutation-peroxidáz aktivitás, húgysav-, albuminszint, teljes antioxidáns-státusz, szabadgyök-fogó kapacitás, oxidált-fehérje-metabolit-, malondialdehid-koncentráció). Eredmények: A malignus tumorban szenvedő betegek élelmi rost-, A-vitamin- és folátbevitele a kívánatos érték alatt volt, és szignifikánsan kisebb volt a szérumban a prealbumin koncentrációja. A vizsgált betegek között gyakori volt a túlsúly és az elhízás. Az antioxidáns státuszt jelző biomarkerek közül szignifikáns különbségeket találtunk a betegek és a kontrollszemélyek között a szabadgyök-fogó kapacitás, az oxidált fehérjetermékek, a malondialdehid-koncentráció és a glutation-peroxidáz-aktivitás értékeiben. Következtetések: Az A-vitamin és a folát elégtelen bevitele, a gyakori túlsúly, illetve elhízás, valamint az antioxidáns-státuszt jelző biomarkerek kóros értékei a vizsgált betegcsoportokban a colorectalis tumor, a tápláltsági állapot és az antioxidáns-státusz közötti összefüggéseket látszanak alátámasztani. Oxidative stress is one of the risk factors of colorectal carcinogenesis. In inflammatory reactions the activated leucocytes product mutagenic and mitogenic free radicals, hereby promoting tumor formation. Obesity, hyperlipidemia and hyperinsulinemia increases the energy supply of epithelial cells, thus leads to deregulation of mitochondrial electron transport chain. The latter leads to increased free radical production that causes troubles in cell cycle regulation, mutations, and unrestricted proliferation of damaged cells. Aim: Evaluation of some parameters of antioxidant and nutritional status in patients with benign or malignant colorectal neoplasm. Methods: assessment of nutrient intake, measurement of some anthropometric parameters (body height, body weight, waist, hip and arm circumference, waist/hip ratio), determination of serum prealbumin level, evaluation of the biomarkers of antioxidant status (superoxide dismutase and glutathione peroxidase activity, levels of uric acid and albumin, total antioxidant status, free radical scavenger capacity), determination the concentration of oxidated product and malondialdehyde. Results: In patients with malignant tumor the dietary fiber, folat and vitamin A intake was under the optimal level, and the serum prealbumin concentration was lower than in patiens with benign lesion. There was a high incidence of overweight and obesity among patients. Significant difference was found between diseased subjects and healthy controls in terms of the biomarkers of antioxidant status, such as free radical scavenger capacity, concentration of advanced oxidation protein products and malondialdehyde, glutathione peroxidase activity. Conclusions: The insufficient folat and vitamin A intake, the high incidence of overweight and obesity, and the abnormal values of the biomarkers of antioxidant status observed in the study groups seem to support the correlation between colorectal tumor, nutritional and antioxidant status.

Item Type: Article
Additional Information: Együttműködési megállapodás alapján archiválva
Subjects: R Medicine / orvostudomány > R1 Medicine (General) / orvostudomány általában
Depositing User: Violetta Baliga
Date Deposited: 22 Feb 2019 10:34
Last Modified: 01 Mar 2019 10:00
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/75205

Actions (login required)

Edit Item Edit Item