Ábel, Tatjána and Fehér, János (2009) A mérsékelt alkoholfogyasztás hatása az inzulinérzékenységre = Effect of moderate alcohol consumption on insulin sensitivity. Orvosi Hetilap, 150 (49). pp. 2218-2221. ISSN 0030-6002
|
Text
oh.2009.28750.pdf Download (102kB) | Preview |
Abstract
A mérsékelt alkoholfogyasztás csökkenti a cardiovascularis és 2-es típusú diabetes kockázatát. Ennek az epidemiológiai megfigyelésnek a magyarázata azonban még nem pontosan ismert. Az alkohol emeli a high-density lipoprotein (HDL) koleszterin szintjét. Felmerültek egyéb mechanizmusok is, úgymint a gyulladás- és thrombosisgátló hatások. A mérsékelt alkoholfogyasztás és inzulinérzékenység közötti kapcsolat még vitatott. A lehetséges mechanizmusok közé tartoznak az adiponektinszint emelése, a C-reaktív protein csökkentése és a szabad zsírsav zsírszövetből történő kiáramlásának csökkentése is. | Moderate alcohol consumption has been reported to be associated with lower risk for both cardiovascular disease and type 2 diabetes. An explanation for these epidemiologic observations is not entirely clear. Alcohol raises high-density lipoprotein (HDL) cholesterol levels. Other potential beneficial mechanisms have been proposed including anti-inflammatory and anti-thrombotic effects. The association between moderate alcohol consumption and insulin sensitivity is still under debate. Possible mechanisms include elevation of adiponectin level, reduction of C-reactive protein and suppression of free fatty acid release from adipose tissue.
Item Type: | Article |
---|---|
Additional Information: | Együttműködési megállapodás alapján archiválva |
Subjects: | R Medicine / orvostudomány > R1 Medicine (General) / orvostudomány általában |
Depositing User: | Violetta Baliga |
Date Deposited: | 17 Jan 2019 09:11 |
Last Modified: | 14 Apr 2020 07:09 |
URI: | http://real.mtak.hu/id/eprint/76650 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |