REAL

Kertészeti termények minőségbecslése dielektromos eljárással = Quality assessment of fruits and vegetables by dielectrical method

Vozáry, Eszter and László, Péter and Mészáros, Péter and Zana, János (2008) Kertészeti termények minőségbecslése dielektromos eljárással = Quality assessment of fruits and vegetables by dielectrical method. Project Report. OTKA.

[img]
Preview
PDF
42911_ZJ1.pdf

Download (252kB)

Abstract

Alma, burgonya, répa elektromos impedancia spektrumát és reológiai jellemzőit megmértük. A mért impedancia spektrumokat különböző elektromos modellekkel közelítettük, és meghatároztuk az impedancia paramétereket (ellenállások, kapacitások, relaxációs idők, elektromos permittivitás és vezetőképesség). A mechanikai hiszterézis görbékből és az állandó deformáció során az erő(idő) függvényekből az általánosított Maxwell modell alapján kiszámítottuk a reológiai paramétereket (rugalmassági modulusok, viszkozitások). Korrelációs vizsgálatokat végeztünk a dielektromos és reológiai paraméterek között. Megállapítottuk, hogy az impedancia paraméterek alkalmasak lehetnek a kertészeti termények minőségbecslésére. Ennek alkalmazásaként pl. az impedancia paraméterek változását felhasználhatjuk az alma szeletek szárítása során az egyes szárítási szakaszok követésére. Az impedancia paraméterek változása tükrözheti a szerkezeti változásokat is: 1. az impedancia nagysága az almahéjtól a magház felé csökken; 2. az impedancia értéke fokozatosan kisebb lesz, ha fokozatosan növeljük a mérő elektródára (s ezáltal a mintára) ható erőt, ez a változás reverzibilis, ha az erő kisebb a folyáshatárhoz tartozó erőnél. | Electrical impedance spectrum and rheological characteristics of apples, potatoes and carrots were measured. The measured impedance spectra were approached with various electrical models, and the impedance parameters (resistances, capacitances, relaxation times, electrical permittivity and conductivity) were evaluated. From rheological measurements modulus of elasticity and viscosities were calculated under generalized Maxwell-model. Impedance parameters, on the basis of correlation analysis between the dielectric and rheological parameters, can be used for quality assessment of horticultural products. As an application of quality assessment, impedance parameters were determined in apple slices during drying, in various places in apple flesh and in apple under stress. During drying of apple slices the changes of impedance parameters can be used for following the drying process. The magnitude of impedance in apple flesh gradually decreases from skin to core. Similarly, a decrease of impedance can be observed, if sample is under stress during impedance measurements. This change of impedance is reversible, if force is below the bioyield.

Item Type: Monograph (Project Report)
Uncontrolled Keywords: Agrárműszaki
Subjects: S Agriculture / mezőgazdaság > S1 Agriculture (General) / mezőgazdaság általában
Depositing User: Mr. Andras Holl
Date Deposited: 08 May 2009 11:00
Last Modified: 30 Nov 2010 21:07
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/837

Actions (login required)

Edit Item Edit Item