Fritz, Péter and Kiss, Anna and Pfeiffer, Laura (2019) A sportban alkalmazott alternatív táplálkozási formák = Special diets and athletic performance. recreation, 9 (2). pp. 10-13. ISSN 2064-4981
|
Text
2019.9.2.1 - A sportban alkalmazott alternatív táplálkozási formák.pdf Download (702kB) | Preview |
Abstract
A sportolók a teljesítményük növelése és az egészségük megőrzése miatt elfogadják, és akár hosszú távon követik a különleges étrendeket, alternatív táplálkozási formákat. Napjainkban a négy, sportolók körében leggyakrabban alkalmazott étrend a gluténmentes, az alacsony FODMAP étrend, a vegetáriánus táplálkozás és az intermittáló koplalás. A sportolóknál a gluténmentes étrend tartása egyre népszerűbb, megbízható prevalencia adatok azonban nincsenek, a nem-cöliákiás sportolók 41%-a jelentette magáról, hogy gluténérzékeny. A gluténmentes étrend teljesítményre gyakorolt hatása napjainkban még nem tisztázott. Az alacsony fermentálható oligoszacharidok, diszacharidok, monoszacharidok és poliolok (FODMAP) bevitelén alapuló étrend az egyik lehetséges terápiás megközelítés az irritábilis bél szindrómában szenvedő betegeknél, a sportolók a nagymértékű fizikai aktivitással összefüggő gyomorbélrendszeri tünetek enyhítésére alkalmazzák. A vegetáriánus táplálkozás segíthet a megfelelő szénhidrátbevitel elérésében, a testtömegmenedzsmentben, továbbá gyenge, de pozitív összefüggést találtak a növényi étrend és a sportteljesítmény között. Az intermittáló koplalásban a böjtölési szakasz 16-20 órán át tart, amit 4-8 órás energiabeviteli időszak követ. A böjtölés ezen formája azonban ez idáig nem mutatott teljesítményfokozó hatást. Az alternatív táplálkozási formák nem megfelelő alkalmazása esetén szükségtelen táplálkozási korlátozásokkal járhatnak, ami miatt alaposan meg kell vizsgálni a sportoló által követni kívánt speciális étrend alapját és indikációját, valamint az étrendi korlátozás teljesítményre gyakorolt esetleges negatív hatásait. Athletes adopt special diets, alternative forms of nutrition to maintain their health and to improve their performance and they are even eager to follow them for a long period of time. Nowadays, among athletes, the four most commonly used diets are the gluten-free (GFD), the low FODMAP diet, the vegetarian nutrition and the intermittent fasting. Keeping a gluten-free diet has become more populare among athletes, however there are no reliable prevalence data, forty-one percent of non-celiac athletes reported themselves having gluten-intolerance. Nowadays, the effect of gluten-free diet on performance is not clear yet. Nutrition based on taking low fermentable oligo-, di-, monosaccharides and polyols (FODMAP) is one of the possible therapeutic approaches on patients with irritable bowel syndrome. Athletes are using this diet to relieve gastrointestinal symptoms associated with high physical activites. Vegetarian nutrition can help to achieve proper carbohydrate intake, body weight management, furthermore they found a weak but positive relationship between plantbased diet and sports performance. In the intermittent fasting, the fasting period lasts for 16-20 hours, it is followed by a 4-8 hour long energy intake period. However, this form of fasting has not shown any performance enhancing effect so far. Inappropriate use of alternative forms of nutrition may lead to unnecessary dietary restrictions, which should carefully examine the basis and indication of the specific diet that the athlete intends to follow and the potential negative effects of dietary restriction on performance.
Item Type: | Article |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | alacsony FODMAP; böjtölés; vegetarianizmus; teljesítmény; low FODMAP; fasting; vegetarian; performance |
Subjects: | G Geography. Anthropology. Recreation / földrajz, antropológia, kikapcsolódás > GN Anthropology / embertan, fizikai antropológia > GN2 Somatology / szomatológia R Medicine / orvostudomány > RZ Other systems of medicine / orvostudomány egyéb területei |
Depositing User: | Dr. Zoltán Szatmári |
Date Deposited: | 18 Jul 2019 07:47 |
Last Modified: | 31 Mar 2023 12:00 |
URI: | http://real.mtak.hu/id/eprint/94440 |
Actions (login required)
Edit Item |