REAL

A közösségi média hatása a hip-hop órákra és táncosaira

Zimányi, Gabriella and Lanszki, Anita (2020) A közösségi média hatása a hip-hop órákra és táncosaira. Tánc és Nevelés, 1 (1). pp. 80-96. ISSN 2732-1002

[img]
Preview
Text
2839-Cikk szövege-18901-1-10-20200828.pdf

Download (246kB) | Preview

Abstract

A közösségi média népszerűsége vitathatatlan, felhasználóinak száma a kezdetek óta exponenciálisan nő. Az online jelenlét a művészetek és ezen belül a hip-hop tánc világát is befolyásolja, mivel a tartalommegosztó platformokon a hip-hop felvételek hirtelen tömegeket értek el. Koreográfusok és táncosok ismert celebekké váltak megosztott táncos videóik nyomán, amelyeken a táncrészletek egyre előadásszerűbbé, szerkesztettebbé, ezáltal manipuláltabbá váltak. A megosztások irreális elvárások elé állítják a tanítani és tanulni vágyókat egyaránt, ezen kívül a közösségimédia-használat számos egyéb jellegzetessége is befolyásolhatja a hip-hop tánc tanítását. A közösségi média hip-hop tánccal való összefüggését kvalitatív mélyinterjúk formájában vizsgáltuk Budapesten, Londonban és Los Angelesben. A megkérdezett koreográfus-tanárok (n=6) válaszai alapján sikerült feltárni, milyen negatív és pozitív hatásokat fejt ki a közösségi media a hip-hop oktatására, közelebbről pedig a tanóraszervezésre, valamint a pedagógusok és növendékeik motivációjára. A tanulmányban összegezzük továbbá azt is, hogyan befolyásolják a közösségi médiában található hip-hop tartalmak a koreográfusok és tánciskoláik népszerűségét, a növendékek szakmai fejlődését és munkalehetőségeit az egyes régiókban.

Item Type: Article
Subjects: P Language and Literature / nyelvészet és irodalom > PN Literature (General) / irodalom általában > PN1560-1590 The Performing Arts / előadóművészet (tánc)
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: Zsanett Kun
Date Deposited: 24 Sep 2020 12:41
Last Modified: 24 Sep 2020 12:41
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/114452

Actions (login required)

Edit Item Edit Item