REAL

Könyvtárpedagógia a digitális átállás időszakában

Czeglédi, László and Lengyelné Molnár, Tünde (2020) Könyvtárpedagógia a digitális átállás időszakában. In: Reflexiók néhány magyarországi pedagógia-releváns kontextusra. International Research Institute s.r.o., Komárno, Szlovákia, pp. 137-140.

[img]
Preview
Text
Czegledi_Lengyelne_2020_Parkany_kesz.pdf

Download (174kB) | Preview

Abstract

A digitális pedagógia az oktatás és az oktatáshoz kapcsolódó területek minden szálán begyűrűzik. Az oktatásban zajló digitális átállás a tanulók fejlesztendő kompetenciáinak, alapműveltségi elemeinek újra gondolását eredményezte, valamint az elektronikus tanulási környezet kialakítását sürgeti. Ez maga után vonja a könyvtárak (ezen belül az iskolai könyvtárak) feladatainak átgondolását is, ehhez kapcsolódóan pedig a könyvtárostanárok és általában a pedagógusok tevékenységének, feladatainak változását is. A hagyományos könyvtári feladatokon túl be kell kapcsolódniuk a digitális kompetenciafejlesztésbe, és egyfajta digitális központként nyújtani támogatást az iskolák számára. Az előző konferencián bemutatott kutatásban sikerült – legalábbis részben – feltérképezni a magyarországi iskolai könyvtárak állapotát, helyzetét. A kutatás második része a pedagógusok véleményére, elvárásaira, valamint építő jellegű kritikáira helyezi a fókuszt, elsősorban az iskolai könyvtárak megítélésével kapcsolatban. Mindennek eredményeit a digitális pedagógia szellemiségével, eszköztárával próbálja támogatni, a későbbiek során pedig akár gyakorlati tanácsokkal is hozzá kíván járulni a kérdéses területek segítéséhez.

Item Type: Book Section
Uncontrolled Keywords: digitális pedagógia könyvtárpedagógia elektronikus tanulási környezet
Subjects: L Education / oktatás > LB Theory and practice of education / oktatás elmélete és gyakorlata
Z Bibliography. Library Science. Information Resources / könyvtártudomány > Z665 Library Science. Information Science / könyvtártudomány, információtudomány
Depositing User: Tünde Lengyelné dr. Molnár
Date Deposited: 29 Sep 2020 05:24
Last Modified: 29 Sep 2020 05:24
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/115198

Actions (login required)

Edit Item Edit Item