REAL

Módszerfejlesztés fehérje-glikoziláció analízisére = Method development for protein glycosylation analysis

Medzihradszky, Katalin and Darula, Zsuzsanna and Hunyadi-Gulyás, Éva Csilla and Juhász, Márton and Klement, Éva (2011) Módszerfejlesztés fehérje-glikoziláció analízisére = Method development for protein glycosylation analysis. Project Report. OTKA.

[img]
Preview
Text
60283_ZJ1.pdf

Download (163kB) | Preview

Abstract

Az extracelluláris glikoziláció tanulmányozása némiképp elhanyagolt kutatási terület. Ennek az egyik oka az elképesztő heterogenitás: egy adott pozíció hol módosított, hol nem, és számtalan különböző cukor-szerkezetet viselhet, így a glikopeptidek többnyire szubsztöchiometrikus mennyiségben fordulnak elő. Ráadásul a poszt-transzlációs módosítások vizsgálatára általában használatos tömegspektrometria is nehezebben boldogul a glikopeptidekkel. Mi szérum-fehérjék Ser és Thr oldalláncát módosító gyakori és egyszerű cukrok vizsgálatára fókuszáltunk. Marhaszérummal dolgoztunk. Egy dúsítási eljárást dolgoztunk ki egy cukorkötő-fehérje (lektin) segítségével. A glikopeptid-elegyet egy új MS/MS technika: elektron-transzfer disszociáció (ETD) segítségével analizáltuk. Ennek sikeréhez az adatbázis-lekereső szoftvert is optimalizálni kellett az ETD adatokhoz. Kutatásunk során kb. 40 új glikozilációs helyet azonosítottunk. Ennyit eddig senkinek nem sikerült egyetlen kísérlet-sorozatból. Sejten belül is előfordul O-glikoziláció, egyetlen GlcNAc kerül a Ser/Thr oldalláncokra, regulációs és jelátviteli szerepe van. Bár biológiai szempontból nagyon eltér az extracelluláris rokonságtól, hasonló analitikai kihívást jelent. Erre a módosításra is kidolgoztunk egy dúsítási eljárást. | Studying extracellular glycosylation is a somewhat neglected research area. Partly because the incredible heterogeneity glycoproteins feature both in site occupancy and in the number of different sugar structures modifying the same site. Thus, glycopeptides almost always are present in substoichiometric quantities. In addition, these modifications are a bit difficult to tackle with mass spectrometry that is generally used for the analysis of post-translational modifications. We focused on some simple and frequently occurring sugars modifying the side-chains of Ser and Thr residues of serum proteins. We worked with bovine serum. We developed an enrichment method using a carbohydrate-binding protein (lectin). We characterized the glycopeptide mixtures utilizing a novel MS/MS technique, electron-transfer dissociation (ETD). For this purpose the softwer used for database searching also had to be optimized. We identified ~40 novel glycosylation sites, more than anybody ever assigned in a single study. O-glycosylation occurs within the cell too: a single GlcNAc is deposited on Ser/Thr side chains. It fulfills a regulatory, signaling function. Though biologically very distant from its extracellular relatives, it represents a similar analytical challenge. We developed an enrichment method for this modification too.

Item Type: Monograph (Project Report)
Uncontrolled Keywords: Analitikai Kémia
Subjects: Q Science / természettudomány > QD Chemistry / kémia > QD01 Analytical chemistry / analitikai kémia
Depositing User: Kotegelt Import
Date Deposited: 01 May 2014 05:53
Last Modified: 18 Aug 2014 05:29
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/11660

Actions (login required)

Edit Item Edit Item