REAL

Állami vagy magántulajdon? : Adalékok egy dichotómia értelmezéséhez

Voszka, Éva (2020) Állami vagy magántulajdon? : Adalékok egy dichotómia értelmezéséhez. KÖZGAZDASÁGI SZEMLE, 67 (12). pp. 1193-1216. ISSN 0023-4346 (print); 1588-113X (online)

[img]
Preview
Text
01VoszkaA.pdf

Download (566kB) | Preview

Abstract

Az elmúlt évtizedek nagy privatizációs hullámának részleges visszafordulása, a 2008-as válságot követő államosítások ismét felvetik a kérdést: fontos-e, hogy a vállalatok állami vagy magánkézben vannak? Ez az írás amellett érvel, hogy a problémát érdemes két metszetben vizsgálni: az egyik a tulajdonnak a társadalmi-­gazdasági rendszerek meghatározásában játszott szerepe, a másik a cégek működésére gyakorolt hatás. Néhány elméleti megközelítés és a közelmúlt tapasztalatainak felelevenítése ahhoz a következtetéshez vezet, hogy a rendszerek meghatározásában számít a domináns tulajdonforma állami vagy magánjellege. Ennek változása ugyanis a 20. századi Európában mindig a rendszerváltozásoknak vagy a kapitalizmus formaváltásainak egyik jele és lényeges eleme volt. A vállalatok működése szempontjából azonban megfontolandó az a feltételezés, hogy az állami és magántulajdon dichotómiája elhalványul, ezen a szinten a tulajdon már nem alapvető fontosságú. A nagy hullámok elcsendesedése idején nem annyira az állami és magántulajdon arányainak, mint inkább a tartalmuknak a módosulását érdemes figyelni. Ez a megközelítés hozzásegíthet a jelenlegi magyar gazdasági rendszer sajátosságainak jobb megértéséhez is.

Item Type: Article
Subjects: H Social Sciences / társadalomtudományok > HD Industries. Land use. Labor / ipar, földhasználat, munkaügy > HD2 Land use / földhasználat > HD24 Trade in land / földforgalom, ingatlenforgalom
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 08 Dec 2020 11:22
Last Modified: 09 Dec 2020 00:15
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/117997

Actions (login required)

Edit Item Edit Item