REAL

Szilánkok az üvegplafonból

Kispál-Vitai, Zsuzsanna and Németh, Julianna (2021) Szilánkok az üvegplafonból. KÖZGAZDASÁGI SZEMLE, 68 (3). pp. 308-331. ISSN 0023-4346 (print); 1588-113X (online)

[img]
Preview
Text
05Kispal-VitaiZsuzsannaNemethJuliannaA.pdf

Download (419kB) | Preview

Abstract

Számos ország társadalomtudományi kutatásai széles körben foglalkoztak a nők munkahelyi esélyeivel. Kimerítően vizsgálták a nemek közötti bérkülönbségeket, az előmenetel lehetőségeit, a munkahelyi bánásmódot. A rendelkezésre álló adattömeget igen sokféle szempontból elemezték, de az általunk olvasott szakirodalmi forrásokban ezek az elemzések túlnyomóan leíró jellegűek voltak, és noha átfogó képet mutattak a jelenségről, az okait nem vizsgálták olyan mértékben, mint a tüneteit. Cikkünk célja, hogy az eddig rendelkezésre álló adatokat megvizsgáljuk, és ezek tanulságai alapján olyan új keretrendszert javasoljunk, amely magyarázó erejű lehet, és a nőkkel szembeni bánásmód okait mutatja be. Ebben az első, elvi modellben a hangsúlyt a pszichológiai tényezőkre, a társadalmi elvárásokra és a döntéselméletre helyezzük – a bizonytalan helyzetekben való döntések jellegzetességeinek használatával. Az elemzés alapján létrehozott elméleti modellünk a döntéshozatalt helyezi a központba. A prototípus-heurisztikát (statisztikai diszkrimináció) és a korlátozott racionalitást figyelembe véve arra a következtetésre jutottunk, hogy a döntésre négy összetett tényezőcsoport hat: az egyén kognitív fejlődése, a társadalmi elvárások, a hatalom igényei és a környezeti adatok. Ezek és a diszkrimináció okainak feltárása hozzájárulhat a nők munkahelyi esélyeinek javításához.

Item Type: Article
Subjects: H Social Sciences / társadalomtudományok > HD Industries. Land use. Labor / ipar, földhasználat, munkaügy > HD3 Labor / munkaügy > HD31 Employment / munkaerőpiac
H Social Sciences / társadalomtudományok > HQ The family. Marriage. Woman / család, házasság, nőpolitika
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 09 Mar 2021 08:35
Last Modified: 31 Mar 2023 07:33
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/122054

Actions (login required)

Edit Item Edit Item