REAL

Az alapjogok nemzetbiztonsági szempontból történő korlátozása és az alapjogok korlátozásának alkotmánybírósági értelmezési gyakorlata I. = The Restriction of Fundamental Rights for National Security and Its Interpretation by the Constitutional Court of Hungary I.

Gesztei, László (2019) Az alapjogok nemzetbiztonsági szempontból történő korlátozása és az alapjogok korlátozásának alkotmánybírósági értelmezési gyakorlata I. = The Restriction of Fundamental Rights for National Security and Its Interpretation by the Constitutional Court of Hungary I. NEMZETBIZTONSÁGI SZEMLE (ONLINE), 7 (2). pp. 94-108. ISSN 2064-3756

[img]
Preview
Text
1439-Cikk szövege-5507-1-10-20200501.pdf

Download (439kB) | Preview

Abstract

Az alapjogok korlátozásának a kérdése egyidős maguknak az alapjogoknak az állam által történő elismerésével és védelmével. Azonban felmerült a kérdés, hogy az egyes alapjogoknak hol húzódik a határa, meddig érvényesülhetnek, illetve mikortól szükséges és kívánatos a korlátozásuk. Az alapjogok korlátozásának speciális esetét jelentik a nemzetbiztonsági érdekek. Az alapjogok korlátozásával kapcsolatos vitának új lendületet adott a Nyugat-Európát sújtó terrorizmus elleni védekezés, ezzel kapcsolatban előtérbe kerültek a nemzetbiztonsági érdekek és ezek alkotmányjogi vonatkozásai. Magyarországon az alapjogok tartalmának megállapításában és alakításában az Alkotmánybíróság kiemelkedő szerepet töltött és tölt be. A jogértelmező tevékenységének kiemelt területe az alapjogok korlátozásának a kérdése és gyakorlata. A tanulmány első része az Alkotmánybíróság értelmező, jogfejlesztő szerepét tekinti át az alapjogok tartalmának konkretizálásával összefüggésben, továbbá az alapjogok korlátozásának indokait, céljait, illetve az alapjogok korlátozásával kapcsolatos alkotmánybírósági gyakorlatot.

Item Type: Article
Subjects: K Law / jog > KZ Law of Nations / nemzeti jogrendszerek
U Military Science / hadtudomány > U1 Military Science (General) / hadtudomány általában
Depositing User: Andrea Tankó
Date Deposited: 12 Apr 2021 13:36
Last Modified: 12 Apr 2021 13:36
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/123696

Actions (login required)

Edit Item Edit Item