REAL

A populáris ezotéria helye az Egytemes Tizedes Osztályozáson belül

Domokos, Áron (2011) A populáris ezotéria helye az Egytemes Tizedes Osztályozáson belül. In: Lehetőségek és alternatívák a Kárpát-medencében: módszertani tanulmányok: Az I. Kárpát-medencei Nemzetközi Módszertani Konferencia..

[img]
Preview
Text
popularis_ezoteria_helye_az_ETOn_belul.pdf

Download (533kB) | Preview

Abstract

Umberto Eco – talán a Foucault-inga írása idején – a következő tapasztalatáról számolt be: „A Buchmesse standjai közt járva feltűnik, hogy – válaszképpen a történelem nagy racionalista filozófiáinak az összeomlásra, illetve a technikával és a tudománnyal szembeni bizalmi válságra – sokan azok közül, akik az elmúlt évtizedekben világmegváltoztató szándékú racionális tervszerűséget tulajdonítottak a politikai vagy tudományos cselekvésnek, most a szentség és a misztérium felé fordulnak. Ugyanazokban a könyvesbolt-kirakatokban, amelyekben húsz éve Az ész trónfosztása volt látható, Lukács könyve helyett most […] keleti gondolkodók művei, alkímiáról, asztrológiáról, jövendőmondásról, fekete mágiáról szóló kézikönyvek kínálják magukat. Felütötte fejét az irracionalizmus?” (ECO, 1992: 208.) Ezek a tendenciák egy újfajta gondolkodás- és világkép kialakulására, vagy legalábbis annak lehetőségére utalnak. Hogy mindez csupán – Tatár György filozófus kifejezését használva – a „hülyeség globalizációja”, vagy a teljességhez, boldogsághoz vezető út, amelyre végre-valahára az elidegenedett, modern ember újra rátalált – megoszlanak a vélemények. Komolyabb (itthoni) szociológiai felmérések talán kimutathatnák, hogy a társadalom mekkora és melyik részét érintik komolyabban az ezoterikus témák, az azonban kétségbevonhatatlan, hogy a mindennapokban jelen vannak és hatnak, csak a reakciók különbözőek. Sok kérdés felmerülhet ennek kapcsán, minket azonban most főként az érdekel, hogy eme új műfajnak van-e helye a könyvstatisztikai csoportosításokban? Egyértelműen megtalálható-e az ETO hierarchikus rendszerében vagy sem? A következőkben erről fogok értekezni.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: H Social Sciences / társadalomtudományok > H Social Sciences (General) / társadalomtudomány általában
Z Bibliography. Library Science. Information Resources / könyvtártudomány > Z665 Library Science. Information Science / könyvtártudomány, információtudomány
Depositing User: adjunktus Á Domokos
Date Deposited: 24 Jun 2021 12:46
Last Modified: 24 Jun 2021 12:46
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/127035

Actions (login required)

Edit Item Edit Item