REAL

A Well-Being készségek fejlesztésének jelentősége a pedagógusképzésben

Boda, Tímea (2021) A Well-Being készségek fejlesztésének jelentősége a pedagógusképzésben. ACTA CAROLUS ROBERTUS : A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Károly Róbert Campusának tudományos közleményei, 11 (1). pp. 3-12. ISSN 2062-8269 (print), 2498-9312 (online)

[img]
Preview
Text
36371.pdf

Download (311kB) | Preview

Abstract

A tanulmány célja bemutatni a well-being készségek jelentőségét a pedagógus hallgatók személyes és szakmai haté-konyságában. A felsőoktatásban elindult paradigmaváltás; a Világgazdasági Fórum Education 4.0 iránymutatá-sai és a The European University of Well-Beinghálózatának megalakulás is igazolja, hogy a jóllét, egy olyan alapvető erőforrás, amely meghatározza az egyetemi hallgatók eredményességét, segíti az önmegvalósítást és a kreatív gondolkodást, valamint olyan készségekkel, attitűddel ruházza fel a hallgatót, amelyekkel képes adekvátan reagálni a társadalmi és gazdasági változásokra. A pedagógusképzésben ez különös jelentős, hiszen a pedagógus személyes jólléte multiplikátor hatással bír; így képes befolyásolni az általa formált gyermekek hangulatát, érzelmi fittségét, mentális és érzelmi jóllétét. A jövő generációi számára meghatározó, hogy milyen attitűdöt, szemléletet mintáz abban az időszakban, amikor a személyiség rugalmasan formálható. Jelen tanulmány is igazolja, hogy a pedagógus kép-zésben ezen készségek tudatos fejlesztése nagyon időszerű; az eredmények alátámasztják, hogy a hallgatók általános jólléte nem megfelelő. he aim of the paper is to point at the significance of well-being skills in the personal and professional efficiency of students in teacher education. A paradigm shift has started in higher education: the guidelines of the World Economic Forum’s Education 4.0 and the establishment of the European Well-being University justify that well-being is a fundamental resource that determines the effectiveness of university students, helps their self-realization and their creative thinking and equips them with skills and attitude to give adequate reactions to societal and economic changes. This has a great significance in teacher training because the personal well-being of an educator has a multiplier effect; they are capable of influencing the mood, emotional fitness, mental and emotional well-being of the children they shape. For future generations, it is decisive what kind of attitude and points of view they experience in the period when their personality can be flexibly shaped. The present study also demonstrates that conscious development of these skills in teacher training is very timely; the results support that the overall well-being of students is inadequate.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: Emotional well-being; készségfejlesztés; Teacher training; pedagógusképzés; Positive psychology; skills development; pozitív pszichológia; szemléletváltás; érzelmi jóllét; change of attitude;
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion / filozófia, pszichológia, vallás > BF Psychology / lélektan
L Education / oktatás > L1 Education (General) / oktatás általában
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 28 Jul 2021 04:33
Last Modified: 31 Mar 2023 07:51
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/127769

Actions (login required)

Edit Item Edit Item