Antal, Tamás (2021) Egy- és kétfokozatú szárítás működési idejének és energiafogyasztásának összehasonlító vizsgálata. In: MŰSZAKI TUDOMÁNY AZ ÉSZAK-KELET MAGYARORSZÁGI RÉGIÓBAN 2021, 2021. 06. 24., Debrecen.
|
Text
muszaki_tudomany_az_eszak-kelet_magyarorszagi_regioban_2021_konferencia_eloadasok_kivonatai-7-8.pdf Download (125kB) | Preview |
Abstract
A fagyasztva szárítás rendkívül magas energiafogyasztásának jelentős része a vákuum és a hűtés támogatását teszi ki, mely szükséges a szublimációhoz és a deszorpcióhoz. Ezen gazdasági okok miatt is kevésbé elterjedt Magyarországon az élelmiszeriparban való alkalmazása. A liofilizálás energiafogyasztásának csökkentése érdekében egyre gyakrabban használnak nemzetközi szinten ún. kombinált vagy kétfokozatú szárítási technikákat. Ebben a tanulmányban a hagyományos, egyfokozatú fagyasztva szárítás (FD), és a kétfokozatú szárítás: fagyasztva- és meleg levegős szárítás (FD-HAD), fagyasztva- és infravörös szárítás (FD-MIR), illetve fagyasztva- és vákuum szárítás (FD-VD) hatását vizsgáltuk a szárítási időre és a fajlagos energia-felvételre (SEC).
Item Type: | Conference or Workshop Item (Paper) |
---|---|
Subjects: | S Agriculture / mezőgazdaság > S1 Agriculture (General) / mezőgazdaság általában |
Depositing User: | Dr. habil. Tamás Antal |
Date Deposited: | 12 Sep 2021 11:30 |
Last Modified: | 12 Sep 2021 11:30 |
URI: | http://real.mtak.hu/id/eprint/129224 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |