REAL

A Könyvtárak digitális ökoszisztémája - habilitációs értekezés

Lengyelné Molnár, Tünde (2021) A Könyvtárak digitális ökoszisztémája - habilitációs értekezés. Other thesis, Eszterházy Károly Katolikus Egyetem.

[img] Text
Habilitacios_dolgozat_Lengyelné.pdf - Submitted Version
Restricted to Repository staff only

Download (24MB)

Abstract

A 4. ipari forradalom elkerülhetetlenül megváltoztatja világunk működését. Az exponenciális ütemben zajló fejlődés hatására átalakulnak a munkakörülmények, továbbá megváltoznak a társadalom mindennapjait befolyásoló tényezők: okosvárosok jönnek létre, átalakul a fogyasztói társadalom működése és tovább erősödik az információ értéke. A társadalomnak szüksége van egy olyan intézményrendszerre, amely segíti alkalmazkodását a gyorsan fejlődő világhoz. A könyvtárak jövője e feladatnak a felvállalása. Jelenleg azonban hiába tölt be az információ kulcsfontosságú szerepet a világban, az az intézmény, amelynek dolgozói rendelkeznek az információforrások közti eligazodás képességével, válsággal küzd, elbizonytalanodás jellemzi saját identitása terén, és átalakítása jelentős elmaradásban van. A könyvtárak fontossága vitathatatlan, hiszen a kultúra terjesztésének legfontosabb intézményét jelentik a türannoszok udvaraiban a Kr. e. 6. században létrejött első könyvtár megalapítása óta. Hogy ne kerüljön veszélybe ez a 2500 évnyi létjogosultság és elért eredmény, ahhoz figyelembe kell venni a XXI. század technológiai és társadalom-filozófiai változásainak hatását. A könyvtáraktól nem, mint önálló intézménytől kell várni a megoldást, hanem a „könyvtári ökoszisztéma” szintjén kell gondolkodni. Ennek elengedhetetlen része a felnövő generáció információhasználatra történő nevelése, az információt fogyasztó társadalom összekapcsolása az információhoz való hozzáférést biztosító szakmákkal, továbbá a munkaerőpiaci és társadalmi igényekre történő reagálásként a technológiai lehetőségek felé történő nyitás, elérve, hogy a könyvtár inkubátorként működve biztosítsa a szükséges kompetenciák elsajátítását. Elemezve a 4. ipari forradalom hatását, valamint a hazai és nemzetközi könyvtári stratégiák iránymutatásait, a könyvtárak életét befolyásoló infokommunikációs technológiákat és alkalmazási formáit hazánkban és nemzetközi viszonylatban, valósulhat meg a könyvtár digitális ökoszisztémájának beazonosítása. A gazdaság területéről származó humánteljesítmény technológia modellje a 4. ipari forradalom elvárásait figyelembe véve rendszerszintű megoldást javasol és könyvtári adaptálása támogatja a könyvtárak digitális átállását.

Item Type: Thesis (Other)
Subjects: L Education / oktatás > LC Special aspects of education / speciális oktatási formák
Z Bibliography. Library Science. Information Resources / könyvtártudomány > Z665 Library Science. Information Science / könyvtártudomány, információtudomány
Depositing User: Tünde Lengyelné dr. Molnár
Date Deposited: 29 Sep 2021 02:07
Last Modified: 29 Sep 2021 02:07
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/131264

Actions (login required)

Edit Item Edit Item