Kocsis, Éva and Mózes, Noémi and Feith, Helga (2021) Magyarországi helyzetkép táplálkozási szokásokról a kultúra és a hagyományok tükrében, különös tekintettel a romákra = Overview of eating habits in Hungary based on cultural traditions focused especially on the Roma population. KALEIDOSCOPE: MŰVELŐDÉS- TUDOMÁNY- ÉS ORVOSTÖRTÉNETI FOLYÓIRAT, 11 (22). pp. 109-122. ISSN 2062-2597
|
Text
magyarorszagi_helyzetkep.pdf Download (974kB) | Preview |
Abstract
Az érzékszerveink szerint az étel nem csupán energiaforrás, hanem élvezeti forrás is. Az ételek étrendbeli szerepe az adott történelmi kor és társadalmi csoportok ételekhez fűződő érzelmeit, lehetőségeit is megjeleníti, pl. ünnepek alkalmával, a különféle hétköznapi szokások mentén tálalt ételek vagy akár az ínséges időkben az alapvető élelmiszereket helyettesítő fogások. Itt említhetjük példaként a böjthöz fűződő tiltásokat is. (Báti 2019:63-77) ezt a mondatot át kellene fogalmazni!
Item Type: | Article |
---|---|
Subjects: | G Geography. Anthropology. Recreation / földrajz, antropológia, kikapcsolódás > GT Manners and customs / néprajz, szokások, hagyományok H Social Sciences / társadalomtudományok > H Social Sciences (General) / társadalomtudomány általában R Medicine / orvostudomány > R1 Medicine (General) / orvostudomány általában |
Depositing User: | Zsolt Baráth |
Date Deposited: | 01 Oct 2021 08:57 |
Last Modified: | 01 Oct 2021 08:57 |
URI: | http://real.mtak.hu/id/eprint/131788 |
Actions (login required)
Edit Item |