REAL

Az eurózóna (lehetséges) szétesésének értelmezései az államközpontú elméletekben = Interpreting the Disintegration of the Eurozone from the Perspective of State-Centric Approaches

Benczes, István (2018) Az eurózóna (lehetséges) szétesésének értelmezései az államközpontú elméletekben = Interpreting the Disintegration of the Eurozone from the Perspective of State-Centric Approaches. KÜLGAZDASÁG : A KOPINT KONJUNKTÚRA KUTATÁSI ALAPÍTVÁNY FOLYÓIRATA, 62 (7-8). pp. 4-29. ISSN 0324-4202 (nyomtatott); 2732-0235 (elektronikus)

[img]
Preview
Text
Kuelg_2018_7_8_3_benczes_c2c4f4384e.pdf

Download (490kB) | Preview

Abstract

Az eurózóna válsága, a grexit lehetősége, a brexit ténye, vagy éppen az Európa-szkeptikus pártok erősödése szerte az unióban arra kell, hogy figyelmeztessenek: az európai integráció immáron nem egy-, hanem kétirányú folyamat. Ennek ellenére a diskurzusnak ma még alig része a dezintegráció és így nem is alakultak ki e folyamat értelmezésének elméleti, fogalmi és módszertani keretei. A cikk a nemzetközi kapcsolatok, valamint az integrációelméletek ún. államközpontú elméleteinek perspektívájából vizsgálja a dezintegrációt. Azt vizsgálja, hogy a neorealizmus, a klasszikus kormányköziség, a neoliberális institucionalizmus, valamint a liberális kormányköziség használható megközelítések-e a dezintegráció (pontosabban az eurózóna dezintegrációja) értelmezésében, segítségünkre vannak-e egy ilyen rendszerszintű folyamat megértésében. A cikk fő megállapítása, hogy az államközpontú elméletek leginkább a tagállamok közötti törésvonalak és alkuk magyarázatában segíthetik az érdeklődőt, középpontba állítva mindazon elosztási konfliktusokat, amelyek korábban nem vagy csak másodlagosan voltak jelen az európai (gazdasági) integrációban.

Item Type: Article
Subjects: H Social Sciences / társadalomtudományok > HB Economic Theory / közgazdaságtudomány
H Social Sciences / társadalomtudományok > HG Finance / pénzügy > HG5 Monetary system / pénzrendszer
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 27 Oct 2021 08:51
Last Modified: 31 Mar 2023 08:04
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/133060

Actions (login required)

Edit Item Edit Item