REAL

A pénzügyi kirekesztődés a digitális fizetési térben

Somogyvári, Márta (2021) A pénzügyi kirekesztődés a digitális fizetési térben. HITELINTÉZETI SZEMLE / FINANCIAL AND ECONOMIC REVIEW, 20 (4). pp. 65-86. ISSN 1588-6883 (nyomtatott); 2416-3201 (online)

[img]
Preview
Text
hsz-20-4-t3-somogyvari.pdf

Download (310kB) | Preview

Abstract

A fizetési rendszerek digitalizálódása egyre gyorsul és feltartózhatatlannak tűnik. Ma vegyes, a készpénzre és a digitális pénzre épülő fizetési rendszereket használunk, de egyre több jegybank vizsgálja a digitális jegybanki pénz bevezetésének lehetőségét és a teljes digitalizációt is. Ennek legnagyobb gátja nemcsak a forgalomban levő készpénzmennyiség növekedése, hanem azoknak a társadalmi csoportoknak a helyzete is, amelyek nem használnak elektronikus fizetési módokat, kirekesztődnek a pénzügyi szolgáltatásokból. Ennek a jelenségnek több oka is van, ide tartozik a gazdasági és az intellektuális hozzáférés nehézsége, a digitális és pénzügyi jártasság alacsony szintje, a bankok üzletpolitikája, valamint a digitális infrastruktúrához történő hozzáférés nehézségei. A pénzügyi kirekesztődés mérséklésében segíthet a digitális hozzáférés szubvencionálása, a különböző nevelési oktatási programok, de a legátütőbb megoldást azok a fejlesztések jelenthetik, amelyek mesterséges intelligencia segítségével helyettesítik a személyes kapcsolatot. Ehhez gyors, biztonságos, transzparens, a pénzügyi kirekesztődés által érintett heterogén csoportok sajátosságait figyelembe vevő innovációkra van szükség.

Item Type: Article
Subjects: H Social Sciences / társadalomtudományok > HG Finance / pénzügy > HG5 Monetary system / pénzrendszer
H Social Sciences / társadalomtudományok > HM Sociology / társadalomkutatás > HM4 Social processes / társadalmi folyamatok
Depositing User: Andrea Tankó
Date Deposited: 10 Jan 2022 10:52
Last Modified: 10 Jan 2022 10:52
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/135644

Actions (login required)

Edit Item Edit Item