REAL

Telekommunikációs eszközök használata beavatkozással nem járó kutatásokban

Czapári, Dóra (2021) Telekommunikációs eszközök használata beavatkozással nem járó kutatásokban. Közigazgatási és Infokommunikációs Jogi PhD Tanulmányok, 2 (1). pp. 5-16. ISSN 2732-0731

[img]
Preview
Text
KOZIGINFOKOMM 2021(1) CD.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike.

Download (220kB) | Preview

Abstract

A COVID-19 járvány jelentős új kihívásokat jelentett szinte minden szektor, de különösen az egészségügy és az orvostudomány számára: a vírus elleni védekezés ugyanis megkövetelte az emberi érintkezések és találkozások lehető legalacsonyabb szintre történő visszaszorítását, ami leginkább az egészségügyben dolgozók tekintetében volt elvárás, hiszen az ő védelmük elengedhetetlennek bizonyult ebben a szituációban. A kialakult körülmények nehéz helyzetbe hozták az orvostudományi kutatást végző személyeket, hiszen a kutatásokba történő bevonáshoz a kutató és a beteg személyes találkozása elengedhetetlen követelmény a tájékoztatás és betegbevonás körében érvényesülő előírások miatt. A jelenlegi helyzetben az egyén védelmét szolgáló rendelkezések inkább a tudományos kutatásokat ellehetetlenítő, és mondhatni az Alaptörvény X. cikkében deklarált tudományos kutatás szabadságát korlátozó szabályoknak bizonyultak. Jelen tanulmány a problémára lehetséges megoldást nyújtó telekommunikációs eszközök alkalmazhatóságának kérdéseit vizsgálja.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: Tudományos kutatás, adatvédelem, telekommunikációs eszközök, emberen végzett orvostudományi kutatás.
Subjects: K Law / jog > K Law (General) / jogtudomány általában
K Law / jog > KZ Law of Nations / nemzeti jogrendszerek
Depositing User: Dr. Balázs Hohmann
Date Deposited: 18 Jan 2022 10:18
Last Modified: 09 May 2022 09:46
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/136098

Actions (login required)

Edit Item Edit Item