REAL

A fenntartható közlekedés klímainnovációs vonatkozásai

Szalmáné Csete, Mária and Biró, Kinga (2022) A fenntartható közlekedés klímainnovációs vonatkozásai. In: Logisztikai Évkönyv 2022. MLE, Budapest, pp. 273-285.

[img]
Preview
Text
DOI_10.23717LOGEVK.2022.25_SzalmaneDr.habilCseteMaria-BiroKingaAfenntarthatokozlekedesklimainnovaciosvonatkozasai.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

A klímaváltozás napjaink egyik legösszetettebb kihívása, amely a társadalmi-gazdasági folyamatok és a természeti környezet vonatkozásában jelentős változásokkal és kockázatokkal jár a közlekedési ágazatban is. A fenntartható városi közlekedés irányába történő elmozdulás érdekében a társadalom mobilitási igényeinek a környezetkímélő és gazdaságilag hatékony kielégítése szükséges. A klímaváltozás mérséklése és a várható hatásokra való felkészülés fenntarthatósági vonatkozásai mellett a digitális átállás kihívásait és annak hatásait is célszerű figyelembe venni. A digitális technológia fokozza az ágazat hatékonyságát, lehetőséget teremtve így a rendszer rugalmasságára. A kutatás a városi közlekedés vonatkozásában vizsgálja a szektorban megjelenő műszaki-technológiai innovatív megoldásokat. A klíma-orientált okos megoldások jelentős mértékben hozzájárulhatnak a társadalmi kihívások kezeléséhez, ugyanakkor olyan negatív társadalmi externáliákkal is járhatnak, melyeket érdemes szem előtt tartani a tervezés és megvalósítás során egyaránt.

Item Type: Book Section
Subjects: T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TD Environmental technology. Sanitary engineering / környezetvédelem, hulladékkezelés, egészségügyi mérnöki technika (ivóvízellátási és szennyvízkezelési technika)
T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TE Highway engineering. Roads and pavements / közlekedésmérnöki, útépítési technika
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 28 Sep 2022 11:36
Last Modified: 31 Mar 2023 08:52
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/150328

Actions (login required)

Edit Item Edit Item