REAL

A kapitalocén - avagy mibe kerül az olcsó természet?

Szigeti, Attila (2019) A kapitalocén - avagy mibe kerül az olcsó természet? FORDULAT : TÁRSADALOMELMÉLETI FOLYÓIRAT (25). pp. 54-78. ISSN 1585-0560 (nyomtatott); 2498-9347 (elektronikus)

[img]
Preview
Text
FORDULAT25_SZIGETI_AKAPITALOCEN-AVAGYMIBEKERULAZOLCSOTERMESZET.pdf

Download (7MB) | Preview

Abstract

A marxista ökológiai gondolkodásban az elmúlt évtized során kibontakozó kapitalocén-diskurzus az antropocén történeti narratívájával vitatkozó alternatív történelmi-társadalomelméleti magyarázat a jelenlegi ökológiai válságra. A klímaváltozást, általában a környezeti válságot eszerint nem az emberi természet által erre predeterminált, kollektív homogén ágensként felfogott emberiség, hanem a kapitalista tőkefelhalmozás osztályellentétek, illetve hatalmi-kisajátító viszonyok által átjárt társadalmi-gazdasági viszonyrendszere okozza. Az itt következő tanulmányban azt vizsgálom meg, hogyan alkalmazza a kapitalocén-diskurzus a kapitalizmus marxi kritikáját, sajátosabban a marxi munkaérték-elméletet, illetve ezek kortárs kiterjesztéseit, korrekcióit az ökológiai válság értelmezésében. Az első két alfejezetben Jason W. Moore világökológiai elméletét mutatom be, ezt követően a közte és az anyagcsere-szakadás iskola (John Bellamy Foster, Paul Burkett, Andreas Malm és mások) között kibontakozófélben levő vitát értelmezem, végül arra a kérdésre is kitérek, hogy milyen normatív ökopolitika fogalmazható meg a kapitalocén elméleti perspektívájából.

Item Type: Article
Subjects: G Geography. Anthropology. Recreation / földrajz, antropológia, kikapcsolódás > GE Environmental Sciences / környezettudomány
H Social Sciences / társadalomtudományok > H Social Sciences (General) / társadalomtudomány általában
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 26 Jan 2023 14:48
Last Modified: 26 Jan 2023 14:48
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/157483

Actions (login required)

Edit Item Edit Item