REAL

A Kenézlő-Fazekaszug I-II temetőben feltárt honfoglalás kori népesség táplálkozási szokásainak rekonstrukciója szén és nitrogén stabilizotóp-arányainak elemzésével

Gugora, Ariana and Dupras, Tosha L. and Fóthi, Erzsébet and Demény, Attila (2023) A Kenézlő-Fazekaszug I-II temetőben feltárt honfoglalás kori népesség táplálkozási szokásainak rekonstrukciója szén és nitrogén stabilizotóp-arányainak elemzésével. In: Hadak útján : A népvándorláskor kutatóinak XXIX. konferenciája : Budapest, 2019. november 15–16. Studia ad Archaeologiam Pazmaniensiae, 24.2 . Bölcsészettudományi Kutatóközpont Magyar Őstörténeti Kutatócsoport, PPKE BTK Régészettudományi Intézet, Martin Opitz Kiadó, Budapest, pp. 171-199. ISBN 9786156388353

[img] Text
GugoraAetal_Hadakutjan_2023.pdf
Restricted to Registered users only

Download (4MB) | Request a copy

Abstract

A honfoglaló magyar népesség egyik legkorábbi és legjelentősebb lelőhelye a Tisza és a Bodrog által körülvett Tiszazug területén feltárt Kenézlő-Fazekaszug I–II. temető. A középkori európaiak étrendjét már eddig is kutatták stabilizotópos módszerrel, azonban honfoglalás kori népességben ezidáig nem volt ilyen kutatás. Fogzománc (n=18) és dentin (n=17) stabil szén- és nitrogénizotóp-arányainak (δ13C és δ15N értékekben kifejezve) elemzését végeztük el a gyermekkori étrend meghatározására. A zománc apatit δ13C értékei átlagosan -9,5‰-nek, a dentin kollagén δ13C értékei pedig -16,0‰-nek bizonyultak. A dentin kollagén δ15N értékeinek átlaga 11,9‰. Ezen kívül stabil szén- és nitrogénizotóp-elemzéseket végeztünk csont apatiton (n=21) és kollagénen (n=22) a felnőttkori étrend meghatározására. A csont apatit δ13C értékeinek átlaga -11,1‰, a csont kollagén δ13C és δ15N értékei átlagosan -17,0‰ és 11,5‰. Ezek az eredmények azt sugallják, hogy elsősorban C3 -as növényeket fogyasztottak a honfoglalók, a C4 -es növényeket ritkábban. Ezek az adatok alátámasztják azokat a régészeti bizonyítékokat, amelyek szerint a korai középkori Európa étrendjében a C3 -as növények nagyobb szerepet játszottak, mint a C4 -es növények. A δ15N értékek azt mutatják, hogy a honfoglaló magyarok mérsékelt mennyiségű állati fehérjét fogyasztottak, kivéve a felnőtt férfiakat, akik előnyben részesítették azokat. Ez a tanulmány új ismereteket tár fel a magyar honfoglaló népesség étrendjéről.

Item Type: Book Section
Uncontrolled Keywords: Közép-Európa, kollagén, apatit; honfoglaláskor, stabilizotópok, étrend
Subjects: G Geography. Anthropology. Recreation / földrajz, antropológia, kikapcsolódás > GN Anthropology / embertan, fizikai antropológia
Q Science / természettudomány > QE Geology / földtudományok > QE02 Geochemistry / geokémia
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 06 Apr 2023 10:56
Last Modified: 06 Apr 2023 10:56
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/163554

Actions (login required)

Edit Item Edit Item