REAL

Szigmoid görbék alkalmazása tanulócsoportok eredményeinek vizsgálatához

Rézsó, Ferencné (2020) Szigmoid görbék alkalmazása tanulócsoportok eredményeinek vizsgálatához. MULTIDISZCIPLINÁRIS TUDOMÁNYOK: A MISKOLCI EGYETEM KÖZLEMÉNYE, 10 (3). pp. 195-211. ISSN 2062-9737 (nyomtatott), 2786-1465 (online)

[img]
Preview
Text
385_doi.pdf - Published Version

Download (1MB) | Preview

Abstract

A Gépészmérnöki alapismeretek c. tantárgy egyik zárthelyi dolgozatát megíró két hallgatói csoport eredményeit dolgoztuk fel és hasonlítottuk össze. Az eredmények alapján a csoportokra „ujjlenyomat” szerűen jellemző szigmoid görbéket lehet létrehozni, melyeknek képezhető a deriváltja és integrálja, valamint a szigmoid görbék egyenlete is felírható. Az egyenletek megalkotásához approximációs eljárásra van szükség, ehhez a Nelder- Mead optimumkereső algoritmust alkalmaztuk. A görbék lefutása, az egyenletekben szereplő paraméterek számértékei alapján sok apró részletre kiterjedő, számszerűsíthető jellemzés készíthető egy adott csoport eredményeiről, teljesítményéről. Ezeknek a jellemzéseknek, számértékeknek az összehasonlítása objektív, részletes, számszerűen alátámasztható, több szempontot figyelembe vevő minősítéseket, rangsorolásokat tesz lehetővé, valamint rávilágít a csoport tagjainak a felkészítő tanár, vagy az értékelő számára fontos jellemzőire is. A cikkben bemutatott eredmények hasznosak lehetnek a minőségbiztosítás területén is.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: Szigmoid görbék, csoportok teljesítménymérése, összehasonlítása, életgörbék
Subjects: L Education / oktatás > LB Theory and practice of education / oktatás elmélete és gyakorlata > LB2300 Higher Education / felsőoktatás
T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TJ Mechanical engineering and machinery / gépészmérnöki tudományok
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 28 Apr 2023 09:06
Last Modified: 28 Apr 2023 09:06
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/164554

Actions (login required)

Edit Item Edit Item