REAL

A társastánc személyiségfejlesztő hatásának vizsgálata a táncosok véleményei és tapasztalatai alapján

Silkó, Rebeka and Láng, Éva (2021) A társastánc személyiségfejlesztő hatásának vizsgálata a táncosok véleményei és tapasztalatai alapján. ACTA UNIVERSITATIS DE CAROLO ESZTERHÁZY NOMINATAE: SECTIO SPORT, 51. pp. 29-40. ISSN 2677-0105 (print), 2498-6917 (online)

[img]
Preview
Text
29_Silkó.pdf - Published Version

Download (673kB) | Preview

Abstract

Kutatásunk a táncok, főként a társastánc személyiségre gyakorolt hatásaival foglalkozik. Számos vizsgálat mutatott rá arra, hogy a zene és a zenére történő mozgás jótékony hatással van az emberek kognitív, affektív és fizikai képességeire. Segít a társas kapcsolatok kiépítésében, oldja a gátlásokat, és stresszoldó hatással rendelkezik. A táncos mozgással töltött aktív minőségi szabadidő hozzájárul az ember egészséges életmód iránti igényének kialakításához mentális és fizikális értelemben is. Tanulmányunkban a szakirodalmakban megjelent kutatási eredményeket vetjük össze saját eredményeinkkel, adatainkat rekreációs céllal végzett hobbitáncosok és versenytáncos sportolók kérdőívvel felvett attitűdvizsgálatával nyertük. A vizsgálatban 207, főleg hobbitáncos vett részt, akiket a tánc jótékony hatásairól kérdeztük, hogy hogyan érzékelik magukon mindennapjaik során, legyen szó a motoros képességek mellett az esztétikumról, kapcsolatteremtő készségről, ami a kifejtős válaszokban is kiemelt szerepet kap. A résztvevők 95,5%-a érzi a tánc stresszoldó hatását, melynek következtében önértékelésük pozitív irányban változott az évek során. Nagy szerepet játszott több táncos életében, hogy egy-egy nehéz élethelyzetben ez a tevékenység segítette át őket a nehézségeken, és a tánc által találták meg újra önmagukat. Az eredményeink a pszichológia, orvostudomány területén publikált eredményekkel összhangban megerősítenek minket abban, hogy a táncnak van létjogosultsága mindennapjainkban sportként vagy rekreációs tevékenységként alkalmazva, a jótékony hatásait széles körben népszerűsíteni kell akár terápiás célzattal egy aktívabb, holisztikusan értelmezett egészségesebb társadalom érdekében.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: tánc, szabadidő, táncsport
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion / filozófia, pszichológia, vallás > BF Psychology / lélektan
G Geography. Anthropology. Recreation / földrajz, antropológia, kikapcsolódás > GV Recreation Leisure / szabadidő, szórakozás
P Language and Literature / nyelvészet és irodalom > PN Literature (General) / irodalom általában > PN1560-1590 The Performing Arts / előadóművészet (tánc)
Depositing User: Tibor Gál
Date Deposited: 17 May 2023 08:54
Last Modified: 17 May 2023 08:54
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/165485

Actions (login required)

Edit Item Edit Item