REAL

Kihívások és hajtóerők az első magyar blockbuster molekula nemzetközi fejlesztési folyamatában

Németh, György and Gulácsi, Gábor (2023) Kihívások és hajtóerők az első magyar blockbuster molekula nemzetközi fejlesztési folyamatában. IME: INTERDISZCIPLINÁRIS MAGYAR EGÉSZSÉGÜGY / INFORMATIKA ÉS MENEDZSMENT AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN, 22 (1). pp. 45-53. ISSN 1588-6387 (nyomtatott), 1789-9974 (online)

[img]
Preview
Text
IME_22_1_45-53.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (784kB) | Preview

Abstract

A közlemény egy gyógyszer – a cariprazine – fejlesztési folyamatában keresi azokat a tényezőket, amelyek lehetővé tették, hogy egy magyar székhelyű cég a nemzetközi gyógyszerpiacokon globális sikert tudjon elérni és molekulája ún. blockbuster készítménnyé váljon. Kiindulópontja az, hogy a globális sikerhez a molekula felfedezésének, a gyógyszerkészítmény különböző terápiás indikációi fejlesztésének, továbbá a gyógyszer piaci bevezetésének és promóciójának egymásra épülő mindhárom szakaszában világszínvonalú teljesítmények szükségesek, tehát magában a fejlesztési folyamatban is. A fejlesztési folyamat farmakológiai és orvostudományi szakmai aspektusainak részleteit a közlemény nem tárgyalja, de hivatkozik rá[i]. Konklúziója, hogy a siker alapját az amerikai Forest Laboratories-zal kötött licenszbe adási és együttműködési szerződés képezte, a gyógyszer-fejlesztési kihívások teljesítéséhez, a buktatók átlépéséhez és egy kivételes siker eléréséhez pedig nélkülözhetetlen volt a gyógyszeripari környezet mélyreható ismerete és elemzése, továbbá az eredményes nemzetközi kollaboráció, a nehézségeken átlendítő csoport flow és kreativitás.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: cariprazine mint blockbuster molekula, nemzetközi gyógyszerfejlesztés, klinikai vizsgálati kihívások, dinamikus sikertényezők, fejlesztés együttműködésben, csapat flow
Subjects: H Social Sciences / társadalomtudományok > HF Commerce / kereskedelem
R Medicine / orvostudomány > RM Therapeutics. Pharmacology / terápia, gyógyszertan
R Medicine / orvostudomány > RS Pharmacy and materia medica / gyógyszerészet, gyógyászati eszközök
Depositing User: Katalin Andódy
Date Deposited: 19 May 2023 11:55
Last Modified: 19 May 2023 11:55
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/165641

Actions (login required)

Edit Item Edit Item