REAL

A szárított fodormenta tárolási tapasztalatai

Antal, Tamás (2023) A szárított fodormenta tárolási tapasztalatai. JELENKORI TÁRSADALMI ÉS GAZDASÁGI FOLYAMATOK, 18 (KSZ). pp. 17-28. ISSN 1788-7593 (nyomtatott); 2676-9867 (elektronikus)

[img]
Preview
Text
17-28+Antal.pdf

Download (466kB) | Preview

Abstract

A frissen betakarított fodormenta leveleket fagyasztva szárítással és ún. kombinált szárítási módszerekkel, azaz infravörös-fagyasztva szárítással és meleg levegős-fagyasztva szárítással dehidráltuk. A szárított anyagokat lezárt polietilén csomagokba helyeztük és 4 hónapig szobahőmérsékleten, polcon és hűtőberendezésben tároltuk. A levelek színvizsgálata és illóolaj-tartalmának analizálása havi rendszerességgel történt. A színvizsgálati eredményekből megállapítottuk, hogy a szobahőmérsékleten megőrzött fodormenta levelek teljes színeltérése magasabb volt, mint a hűtőbe helyezett mintáké. Különösen magas színdifferenciát azonosítottunk a liofilizált mintáknál. A hűtőben és polcon tárolt fodormenta levelekből extrahált összillóolaj kinyerésekor megállapítottuk, hogy szignifikáns eltérés nincs a két tárolási kondíció között, viszont az illóolaj összetevők megőrzésében a hűtőberendezésben tárolt levelek kedvezőbb értékeket produkáltak. Az eredményeinket figyelembe véve azt javasoljuk, hogy az infravörös-fagyasztva szárítással tartósítsuk a fodormentát a költséges liofilizálás helyett és a szárított mintákat szobahőmérsékleten raktározzuk. Freshly harvested spearmint leaves were dehydrated by freeze drying and so-called combined drying methods, i.e. infrared-freeze drying and hot air-freeze drying. The dried materials were placed in sealed polyethylene bags and stored for 4 months at room temperature on a shelf and in a refrigerator. The colour examination of the leaves and the analysis of the essential oil content were done on a monthly basis. From the colour test results, it was found that the total colour difference of the leaves of spearmint stored at room temperature was higher than that of the samples stored in the refrigerator. A particularly high colour difference was identified for lyophilized samples. When extracting total essential oil from refrigerator and shelf-stored leaves, we found that there was no significant difference between the two storage conditions, but that leaves stored in the refrigerator showed better essential oil components retention. Taking into account our results, we recommend to preserve the spearmint by infrared-freeze drying instead of costly lyophilization and that the dried samples be stored at room temperature.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: fodormenta, szárítás, csomagolás, szín, illóolaj-tartalom, tárolás; pearmint, drying, packaging, colour, volatile oil content, storage
Subjects: T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TX Home economics / háztartástan > TX642-TX840 Food sciences / élelmiszertudomány
Depositing User: Dr. habil. Tamás Antal
Date Deposited: 03 Jul 2023 07:13
Last Modified: 03 Jul 2023 07:15
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/168892

Actions (login required)

Edit Item Edit Item