REAL

A BCAA táplálkozás-élettani hatásai, szerepe a sporttáplálkozásban és a klinikumban = Nutritional effects of BCAA, their role in sports nutrition and clinical practice

Maszlag, Annamária and Mayer, Lívia and Fritz, Réka and Fritz, Péter (2023) A BCAA táplálkozás-élettani hatásai, szerepe a sporttáplálkozásban és a klinikumban = Nutritional effects of BCAA, their role in sports nutrition and clinical practice. recreation, 13 (2). pp. 4-8. ISSN 2064-4981

[img]
Preview
Text
2023.13.2.1.pdf

Download (770kB) | Preview

Abstract

Az étrend-kiegészítők formájában történő fehérjepótlás szinte nélkülözhetetlen a sportolók körében. A fehérjeporok mellet gyakori a BCAA, azaz elágazó láncú aminosav (leucin, izoleucin, valin) készítmények használata is. Az aminosav kiegészítők szedésének célja, hogy biztosítsák az izmok regenerációját, illetve segítsék az izom épülését a nagy terheléssel járó edzések, versenysorozatok idején (Szabad et al. 2021). Jelen tanulmányban összegezzük a meglévő kutatások eredményeit az elágazó láncú aminosavak felépítéséről, tulajdonságairól, rövid- és hosszú távú hatásairól nemcsak sportolói körökben, hanem a klinikumban is. Képet kapunk arról, hogy méltán preferált és elterjedt-e ezen étrend-kiegészítők használata. = The protein complementaton in the form of dietary supplements is almost essental among athletes. Next to protein powders the use of BCAA, branched chain amino acid products (leucine, isoleucine, valine) is also common. The purpose of taking these supplements is to ensure muscle regeneraton and help in muscle building during high-load training or competton series (Szabad et al. 2021). In this study, we summarize the results of existng research on the structure, propertes, and short- and long-term efects of these amino acids. We get an idea of whether or not they are rightully preferred and widespread dietary supplements.

Item Type: Article
Subjects: G Geography. Anthropology. Recreation / földrajz, antropológia, kikapcsolódás > GV Recreation Leisure / szabadidő, szórakozás
T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TX Home economics / háztartástan > TX642-TX840 Food sciences / élelmiszertudomány
Depositing User: Dr. Zoltán Szatmári
Date Deposited: 12 Jul 2023 10:17
Last Modified: 14 Jul 2023 12:05
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/169497

Actions (login required)

Edit Item Edit Item