REAL

Fizikalizmus, szabad akarat és moralitás

Bernáth, László (2022) Fizikalizmus, szabad akarat és moralitás. MAGYAR FILOZÓFIAI SZEMLE : A MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA FILOZÓFIAI BIZOTTSÁGÁNAK FOLYÓIRATA, 66 (3). pp. 86-109. ISSN 0025-0090 (nyomtatott); 1588-1024 (elektronikus)

[img]
Preview
Text
Bernáth-László-Fizikalizmus-szabad-akarat-és-moralitás-.pdf - Published Version

Download (191kB) | Preview

Abstract

Ebben a tanulmányban három állítás mellett érvelek. A tanulmány első részében amellett, hogy a fizikalizmus nem összeegyeztethető a szabad akarattal, pontosabban amellett, hogy nem összeegyeztethető annak általam akaratszabadságnak nevezett változatával. A második szakasz fő állítása az, hogy mivela fizikalizmus nem összeegyeztethető a szabad akarattal, ezért a moralitás egyegész alrendszerével sem, és azt illuzórikusnak kell minősítenie többek között a feltétlen felszólításként értelmezett, speciális normatív erővel bíró morális kötelességekkel együtt. Végül azt próbálom megmutatni, hogy mindennek az a furcsa következménye van, hogy jogosult lehet fenntartani mind az akaratszabadságba,mind a feltétlen felszólításként értelmezett morális kötelességekbe vetett hitet akkor is, ha valakinek nincs döntő érve a fizikalizmus ellen.

Item Type: Article
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion / filozófia, pszichológia, vallás > BA Epistemology / ismeretelmélet
B Philosophy. Psychology. Religion / filozófia, pszichológia, vallás > BD Speculative Philosophy / rendszeres filozófia > BD1 Metaphysics / metafizika
B Philosophy. Psychology. Religion / filozófia, pszichológia, vallás > BJ Ethics / erkölcstan
Depositing User: László Bernáth
Date Deposited: 23 Aug 2023 11:00
Last Modified: 23 Aug 2023 11:00
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/171964

Actions (login required)

Edit Item Edit Item