REAL

Miért ne tulajdonítsunk semmilyen felelősséget tudattal nem rendelkező mesterséges intelligenciának?

Bernáth, László (2022) Miért ne tulajdonítsunk semmilyen felelősséget tudattal nem rendelkező mesterséges intelligenciának? MAGYAR FILOZÓFIAI SZEMLE : A MAGYAR TUDOMONYOS AKADÉMIA FILOZÓFIAI BIZOTTSÁGÁNAK FOLYÓIRATA, 66 (4). pp. 35-53. ISSN 0025-0090 (nyomtatott); 1588-1024 (elektronikus)

[img]
Preview
Text
Bernáth-László-Miért-ne-tulajdonítsunk-semmilyen-felelősséget-tudattal-nem-rendelkező-mesterséges-intelligenciának.pdf - Published Version

Download (194kB) | Preview

Abstract

Ebben a tanulmányban amellett érvelek, hogy hiba bármilyen felelősséget tulajdonítani fenomenális tudatossággal nem rendelkező mesterséges intelligenciáknak vagy autonóm ágenseknek. Ennek az az oka, hogy a megfelelő perspektívát felvéve könnyen belátható, hogy az autonóm ágensek nem érthetik cselekedeteik normatív értékét és súlyát, valamint nem lehetnek értelmesen célpontjai az e normákhoz kapcsolódó gyakorlatoknak. Először – egy korábbi tanulmányomra építve – elmagyarázom, hogy miért hiba morális felelősséget tulajdonítani fenomenális tudatossággal nem rendelkező mesterséges intelligenciáknak vagy autonóm ágenseknek. Utána röviden elmagyarázom, hogy az érv miért továbbvihető az összes olyan, normatív jelentősséggel rendelkező felelősségfogalomra, amely túlmegy az oksági értelemben vett, önmagában normatív tartalommal nem rendelkező felelősségtulajdonításon. A tanulmány utolsó részében azt javaslom, hogy ahelyett, hogy a szó szoros értelmében felelősséget tulajdonítsunk az autonóm ágenseknek, fiktív beszédmódként vezessük be azt a gyakorlatot – ha ennek van bármiféle haszna –, amelyben úgy beszélünk a nem-tudatos autonóm ágensekről, mintha az oksági felelősségen túlmenő normatív felelősséggel is rendelkeznének.

Item Type: Article
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion / filozófia, pszichológia, vallás > BJ Ethics / erkölcstan
Depositing User: László Bernáth
Date Deposited: 23 Aug 2023 11:01
Last Modified: 23 Aug 2023 11:01
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/171965

Actions (login required)

Edit Item Edit Item